
Мекиците са класическа закуска, която събужда спомени за уютни сутрини и домашен комфорт. С пухкава текстура и златиста коричка, те са идеалният избор за всяко семейно събиране или просто за специално начало на деня. Следвайте тази лесна рецепта, за да приготвите перфектните мекици у дома.
Необходими продукти:
- 500 г брашно
- 250 мл хладка вода
- 1/2 кубче прясна мая (или 1 пакетче суха мая)
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. олио (или разтопено масло)
- Олио за пържене
Начин на приготвяне:
В купа разтворете маята в хладката вода, добавете захарта и оставете сместа да шупне за около 10 минути.
В голяма купа смесете брашното и солта, направете кладенче в средата и изсипете шупналата мая и олиото. Замесете меко тесто, което не лепне по ръцете, като при нужда добавете още малко брашно.
Покрийте тестото с кърпа или стреч фолио и го оставете да втаса за около 1 час, докато удвои обема си.
Разделете втасалото тесто на малки топчета, намажете ръцете си с олио, за да не лепне, и разтеглете всяко топче в тънка кръгла или овална форма.
Загрейте обилно количество олио в дълбок тиган и пържете мекиците на средно силен огън, докато станат златисти от двете страни.
Извадете ги върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина, и сервирайте топли със сирене, мед, конфитюр или пудра захар.
Още от категорията

Рецепта за хрупкава ягодова пита

Как лесно да си приготвим крокети със сирена

Как да си направим вкусен десерт: Панакота с кафе
Акценти




Пожар е изпепелил заведение в Бачково

Пожар пред Окръжна болница, горя бивше заведение



