Изпитана домашна рецепта за гювече. Ето как да приготвите с нея 4 порции гювечета.
Необходими продукти:
1 глава кромид
1 чушка сиврия /голяма или 2 по-малки/, може и червена печена чушка
500 мл. доматен сос
1 бр. салам /350гр./
40 гр. варена царевица /може и от консерва/
4 плочки сирене /200гр./
чубрица
кашкавал
4 бр. яйца / по желание/
Начин на приготвяне:
В четирите гювечета разпределяме доматения сос по равно /ако не разполагате с отделни съдове, може и в голям гювеч да сложите продуктите/. Измиваме, обелваме и нарязваме кромида на ситно, като разполагаме по четвърт от главата във всеки съд.
Измиваме и нарязваме чушката сиврия и я добавяме във всеки съд по равно, може да добавите и печена червена чушка по желание. Нарязваме салама и го добавяме към останалите продукти /няма нужда да слагаме мазнина, защото салама и кашкавала пускат мазнина/. След това разпределяме и царевицата. Слагаме по една плочка сирене на всяко гювече.
Добавяме стрита градинска чубрица към продуктите и леко разбъркваме.
Слагаме гювечетата в не загрята фурна, за да не спукаме съдовете и печем на 180 градуса за 1 час. След това ги изваждаме от фурната и към всяко гювече прибавяме по едно сурово яйце и настърган кашкавал, след това отново го похлупваме с капак. Оставяме ги така за 10 минути, за да се стегне яйцето, но да стои рохко, както и кашкавалът да се разтопи.
Ако обичате яйцата по-твърди, може да ги добавите по-рано с останалите продукти, преди да сложите гювечетата във фурната.
Но, отново кашкавалът го прибавяме накрая, преди да се сервира порцията.
Да ви е сладко!
Ако искате за похапнете нещо леко и здравословно - заложете на рецептата за спанак с ориз.
Необходими продукти:
500 гр. спанак
1/2 връзка зелен кромид
1/2 връзка пресен магданоз
Щипка сух джоджен или пресен
1/2 ч. л. черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
80 гр. ориз
Щипка сол
50 гр. зехтин (олио)
Начин на приготвяне:
Измиваме спанака и го нарязваме заедно с кромида. Задушаваме ги да омекнат в мазнината с малко сол. След това слагаме червения пипер, запържваме за кратко като внимаваме да не прегори. Сипваме 240 мл. вода. Като заври, слагаме изчистения и измит ориз и периодично разбъркваме. Добавяме магданоза, джоджена и черния пипер. След като оризът набъбне, го изключваме. Да ви е сладко!
Очаквайте още изпитани рецепти на Надежда Сотирова в GLAS.bg
Още от категорията
Сочно шоколадово брауни с ганаш