30 нарушения са отчетени до момента от екипите на НАП, които са извършили ударни проверки на телевизионни оператори в София, Пловдив и Бургас. Действията им са част от акцията, която е започната от отдел "Киберсигурност" към ГДБОП, за укрити печалби, неплатени данъци и авторски права от кабелните оператори. 

Данъчните са отчели драстични нарушения по отношение на спазването на Наредба № Н-18/13.12.2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Предстои обектите на нарушителите да бъдат запечатани. Най-често става дума за инкасиране на суми от нерегистрирани абонати на операторите, съответно без предоставяне на фискална бележка. 

Според прокуратурата нанесените щетите са над 10 милиона лева. Проверката започнала след сигнали на телевизиите HBO, bTV, Нова. В резултат на акцията, общо 5 кабелни оператори са спрели да излъчват 60 канала, за които не са плащали лицензи.

Припомняме, че при спецоперация в Бургас униформените запечатаха телевизия RN, от офисите й бе иззета бе техника, а служителите й опразниха сградата. Оказа се, че телевизията излъчва тв програми и предавания през мобилно приложение, но без съгласието на притежателя на това право. Снощи жители на Гоце Делчев излязоха на протест, защото след спецоперацията половината град бе оставен без кабелна телевизия и интернет. Абонатите на "Пирин СОТ" в Благоевград също се без интернет.

"Проверките продължават и контролните действия на НАП ще обхванат и други оператори, за които има индикации, че не отчитат в пълен размер приходите от предоставяните услуги“, каза по повод проведената акция заместник-изпълнителния директор на НАП Пламен Димитров.

Разследването продължава и в момента, като все още няма повдигнати обвинения. Задържан е IT специалист в Дупница, защото е пречел на самата операция. Той използвал уменията си, за да прекъсне връзката между НАП и касовия апарат.

"2,4 млн. са потребителите на телевизионни програми, от тях 700 хил. са в т.нар. сив сектор, за които държавата официално не знае. Чрез тях собствениците на кабелните телевизии, осъществявайки престъпление против интелектуалната собственост, укриват данъци в значителни размери", обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

5 кабелни оператора, 60 нелегални канала. Загуби за милиони. Ощетените: Нова, bTV, НВО…Общо 700 хиляди абонати в сивия сектор са установени досега при операцията

Aкция срещу пиратството: ГДБОП тършува из офиси на кабелни операториПроверки в Кюстендил, Дупница, Благоевград, Сандански, Хасково и други