Европол, съвместно с българските власти, в акция срещу кабелното пиратство. Извършват се обиски в офисите на няколко кабелни оператори.

Екипи на жандармерията от сутринта правят проверки в офисите на кабелнета телевизия "Кабел Сат-Запад", която оперира в Кюстендил.

ГДБОП провеждат специализирана акция и в бургаската телевизия "Канал 0", съобщава БНР.

Проверяв се и офиси в Дупница, Сандански, Гоце Делчев, Крупник, Кърджали, Хасково, както и други населени места в Югозападна България.

Разследването е срещу укриването на абонати и нелегално разпространение на видеосъдържание.

"Корпоративни интереси стоят зад обиските на офиси на кабелни оператори в Югозападна България", съобщи адвокат Емил Василев пред БГНЕС.

Влиза се избирателно само в офисите на малки кабелни оператори.

"Това е най-мащабната полицейска операция, като такава не сме виждали дори срещу наркотрафиканти или трафиканти на хора", допълни Василев.

Той обяви, че ще бъдат подадени жалби до прокуратурата персонално срещу всички участници от ГДБОП и НАП в тази незаконна акция.

По думите му служителите не са представили разрешение за претърсване и изземвания, а такива действия трябва да се осъществяват само с резолюция на съдия от районен или окръжен съд, категоричен е адвокатът.

Снимка: БГНЕС