Общо 5 кабелни оператори са спрели да излъчват 60 канала, за които не са плащали лицензи, като така са нанесли щети от над 10 млн. лева. Сигналите за нередностите са дошли от HBO, bTV, Нова.

2,4 млн. са потребителите на телевизионни програми, от тях 700 хил. са в т.нар. сив сектор, за които държавата официално не знае. Чрез тях собствениците на кабелните телевизии, осъществявайки престъпление против интелектуалната собственост, укриват данъци в значителни размери, обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Акцията продължава и в момента и все още няма повдигнати обвинения. Задържан е IT специалист в Дупница, защото е пречел на самата операция. Той използвал уменията си, за да прекъсне връзката между НАП и касовия апарат.

Арнаудова посочи още, че срещу петте кабелни оператора е имало стари досъдебни производства, но не се е стигало до присъди. 

"Направили сме проверка да видим къде се проваля прокуратурата", коментира тя.

Снощи жители на Гоце Делчев излязоха на протест, защото след спецоперацията половината град бе оставен без кабелна телевизия и интернет. Абонатите на "Пирин СОТ" в Благоевград също се без интернет.

Спецоперация имаше и в Бургас, като там униформените запечатаха телевизия RN, от офисите й бе иззета бе техника, а служителите й опразниха сградата. Оказа се, че телевизията излъчва тв програми и предавания през мобилно приложение, но без съгласието на притежателя на това право.

Гоце Делчев на протест! След акцията на ГДБОП – градът без нет и телевизияАбонатите на "Пирин СОТ" в Благоевград също се без интернет, телевизия RN в Бургас спря