Магистратите потвърдиха присъдата на Димитър Ковачев, който през 2017 година стреля по питбула и стопанина му, след като кучето се опитало да разкъса котка.

Пловдивчанинът стана герой в криминалната хроника в началото на юни 2017 година, а три години по-късно получи присъда от Районен съд. През октомври миналата година той бе признат за виновен и наказан с условно наказание.

По време на заседанията бяха изслушани свидетелите, вещите лица, бяха изготвени ветеринарни и съдебно медицински експертизи. Още от фазата на досъдебното производство, Димитър пледираше за невинност. 

3 години след престрелката в Тракия: Бившият военен, бранещ бездомните котки - осъденДимитър Ковачев стреля по питбул и стопанина му, след като кучето се опитало да разкъса котка

Близо година по-късно, след обжалване на по-висша инстанция, Ковачев нe получи оправдателна присъда. Той бе признат за виновен и от Окръжен съд.  Така бившият военен ще изтърпи наказание от 3 години лишаване от свобода условно, с 5 години изпитателен срок. 

Как се стигна до тук? 

Бившият военен простреля мъж с боен пистолет в коляното след скандал в ЖР „Тракия”. Инцидентът стана в микрорайон А5. Брат и сестра излезли да разхождат кучетата си, едното от които питбул.

Димитър и половинката му живеели на първият етаж на блока, а под терасата им се грижели за бездомните котки. Предимно дамата ги хранела.

Двете деца са разхождали кучетата без повод и са ги насъскали срещу котките. Чули лая, семейство Ковачеви веднага се спуснали към предблоковото пространство. Първо слязла съпругата. Кучетата се спуснали и към нея. В този момент дошъл и Димитър. Той произвел няколко изстрела във въздуха, за да сплаши животните. Кучетата започнали да кръжат около него, като по-агресивен бил 4-годишният Нерон.

В разправията се намесва и бащата на децата, след като чува викове и крясъци, и слиза да провери какво се случва. След пристигането на стопанина, кучетата станали още по - агресивни.

Последвали три изстрела, този път в земята. Едно от кучетата блъснало Ковачев и следващите два изстрела попаднали в кучето и в стопанина му. 44-годишният мъж е откаран в болница, както и двете кучета.

Веселин бе  опериран в УМБАЛ „Св. Георги“. След интервенцията съдебна медицина е изготвила експертиза, според която на мъжът е причинена средна телесна повреда.

Котка с “неустановена самоличност“ е в основата на престрелката в Тракия ВИДЕО