Помните ли бившия военен Димитър Ковачев, който през 2017 година стреля по питбула и стопанина му, след като кучето се опитало да разкъса котка? Пловдивчанинът стана герой в криминалната хроника в началото на юни 2017 година, а три години по-късно вече е с присъда, наложена преди дни от Районен съд.

Как се стигна до тук? 

Бившият военен простреля мъж с боен пистолет в коляното след скандал в ЖР „Тракия”. Инцидентът стана в микрорайон А5. Брат и сестра излезли да разхождат кучетата си, едното от които питбул.

Димитър и половинката му живеели на първият етаж на блока, а под терасата им се грижели за бездомните котки. Предимно дамата ги хранела.

Двете деца са разхождали кучетата без повод и са ги насъскали срещу котките. Чули лая, семейство Ковачеви веднага се спуснали към предблоковото пространство. Първо слязла съпругата. Кучетата се спуснали и към нея. В този момент дошъл и Димитър. Той произвел няколко изстрела във въздуха, за да сплаши животните. Кучетата започнали да кръжат около него, като по-агресивен бил 4-годишният Нерон.

Простреляният от бившия военен в Тракия - един от тарторите на агитката на Локо Пловдив СНИМКИВеселин е добре познат в „черно-белите” среди

В разправията се намесва и бащата на децата, след като чува викове и крясъци, и слиза да провери какво се случва. След пристигането на стопанина, кучетата станали още по - агресивни.

Последвали три изстрела, този път в земята. Едно от кучетата блъснало Ковачев и следващите два изстрела попаднали в кучето и в стопанина му. 44-годишният мъж е откаран в болница, както и двете кучета.

Веселин бе  опериран в УМБАЛ „Св. Георги“. След интервенцията съдебна медицина е изготвила експертиза, според която на мъжът е причинена средна телесна повреда.

Котка с “неустановена самоличност“ е в основата на престрелката в Тракия ВИДЕОБившият военен обвини кучетата в терор над всички животни в квартала

Три години след инцидента, Димитър Ковачев застана пред съда. Делото срещу него се проточи близо година, тъй като процесът премина по общия ред. По време на заседанията бяха изслушани свидетелите, вещите лица, бяха изготвени ветеринарни и съдебно медицински експертизи. Още от фазата на досъдебното производство, Димитър пледираше за невинност.

Още през 2017 година той разказа, че е защитавал съпругата си, както и котките, за които семейството му се е грижело.

В крайна сметка магистратите признаха Димитър Ковачев за виновен. Те му наложиха условна присъда от 3 години, с 5 години изпитателен срок. Бившият военен е осъден и с финансова санкция в размер на 2 хиляди лева.