Двама варненци са с повдигнати обвинения за нарушаване на карантинните мерки, въведени против разпространението на COVID-19. Орлин Ст. и Атанас К. не били открити на адресите, на които били карантинирани, след като се завърнали от чужбина. 

21-годишният Орлин и съпругата му се прибрали от Франция на 19 март. Там работели от края на миналата година. Причината за връщането им в България, освен разпространението на коронавирусната инфекция, станала и напредналата бременност на съпругата на подсъдимия Орлин Ст.Два дни след завръщането им на родна земя тя родила.

На 30 март при проверка на посочения от Орлин адрес, където трябвало да прекара задължителната 14-дневна карантина, служители на Трето РУ на МВР във Варна не го открили.  Майка му обяснила отсъствието му с отиване в община Варна, за да получи акта на новороденото.

21-годишният Атанас К. трябвало да търпи социална изолация след завръщането си от Чехия  на адрес в село Кипра за времето от 6 до 19 април. На същия адрес в карантина бил и свидетел по делото. На 7 април служители от РУ на МВР в Девня проверили адреса, но Атанас не бил открит там. Малко по-късно той се върнал с автомобила си заедно с друг човек, като обяснил, че ходил да си пазарува храна.

Последвала и повторна проверка на адреса на 10 април около 21,15 часа вечерта. От обясненията на другия изолиран станало ясно, че Атанас е заминал за Игнатиево, където бил постоянният му адрес. В следващите дни до 19 април той не се появил на посочения адрес в село Кипра, където бил карантиниран. 

В обвинителния акт срещу 21-годишния Атанас К., внесен от Териториалното отделение в Девня към Районната прокуратура във Варна, е посочено, че единственото смекчаващо вината обстоятелство е чистото му съдебно минало. Като отегчаващи отговорността му обстоятелства прокуратура е посочила появата  на публични места без лични предпазни средства и контакта с други лица без спазване на необходимата дистанция.

Двата обвинителни акта предстои да бъдат насрочени за разглеждане.