8 години лишаване от свобода при първоначален строг режим получи Тодор Филипов, който наръга пет пъти с нож свой съсед в Шекера. Окръжен съд – Пловдив призна мъжа за виновен, посочвайки, че деянието е извършено умишлено и по хулигански подбуди.            

Също тока Филипов е осъден да заплати на пострадалия Йордан Асенов обезщетение в размер на 60 000 лв.

Припомняме, че кървавата свада се разигра на 28 март миналата година. По това време в семейство Асенови имало смъртен случай и цялата рода била в траур и роднините скърбели. В един момент се появил съседът им Тодор. Той живеел в къщата, залепена до тази на Асенови. Консумирал алкохол и надул музиката до дупка, пеел и свирил, така че цялата махала да го чуе.

Възмутени от действията му, Асенови го помолили да уважи траура им и да спре поне музиката. Уви, Тодор не престанал. Дори дъщеря му го накарала да се прибере и да престане със своеволията си.

При Филипов дошли Йордан Асенов и баща му. И двамата го молили да спре музиката, дошли и други съседи.

Така се стигнало до свада и сбиване, а Тодор наръгал 5 пъти Йордан.

По време на разпоредителното заседание през месец декември, Йорданов заяви, че е жив благодарение на съседите му, които му помогнали и веднага го закарали в болница.

Тогава той предяви иск срещу съседа си от 100 хиляди лева. Филипов, от своя страна поиска да бъде освободен.

Медията ни научи, че Асенови и Филипови били в изключително добри отношения до деня на инцидента. Когато Тодор вдигал врява и надувал музика, съседите му не са викали полиция, за да го защитят. Оказва се, че те се притеснявали, че ако бъде подаден сигнал на спешен телефон 112, униформените ще арестуват Тодор, а в същото време изтърпявал наказание „Пробация”.

„Хората са искали да му направят добро, да не лежи в ареста и след това в затвора. Той обаче, пиян наръгал Йордан. В полицията е бил изпробван с дрегер, който показал над 1,3 промила”, разказаха още близките на Асенов.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

След постановяване на присъдата окръжният съд потвърди взетата мярка за неотклонение спрямо Тодор задържане под стража.

Тодор, който наръга свой съсед в Шекера: Той пръв ме удари, шиха ми главатаНаръганият Йордан разказа съвсем различна история