Изключително агресивен и арогантен. Така свидетели описаха Йордан Таков, подсъдим за двойното убийство в Гагарин. Спрямо него е повдигнато обвинение за убийството на баща и син Ботеви, извършено по особено мъчителен за жертвите начин.

С 5 куршума Йордан Таков е убил братовчедите си Ботеви в Гагарин

Делото срещу 43-годишния мъж продължава с разпитите на свидетели и вещи лица. Днес пред магистратите се изправи един от най-близките приятели на Христо Ботев – Георги. Момчетата са се познавали от Спортното училище, където са били съученици и съотборници. Двамата са били неразделно от 20 години.

Георги Христев е знаел за всички начинания на Христо, за личния му живот, за семейството му и за бизнеса му.

„Познавах и Йордан Таков покрай Христо, още от училище. В последствие станаха и бизнес партньори. Първоначално Ботев и Таков имаха друг партньор – Александър Багаров. Последният отпадна, тъй като ги измами. След това поканиха Иван Нейчев. Таков имаше и друга фирма, самостоятелна, Отново бе за машини. Често се караха с Ицо и имаха конфликти, тъй като Йордан взимаше кафе и машини за собствения си бизнес. Мога да кажа, че Таков е агресивен, но пък пред мен никога не са се карали с Христо. След смъртта на Ботеви, Иван Нейчев ми разказа, че две седмици преди инцидента е имало скандал между Ицо и Йордан. Причината пак е била кафе машина. Тогава Иван се е намесил, като е потушил кавгата. Преди това е скрил чантата на Йордан, тъй като вътре е имало пистолет и се е изплашил да не стане беля.

Йордан пред мен е разказвал за оръжието. Похвали се, че вече не е нужно да се бие с хората по светофарите, а директно вади пистолета и всичко приключва. Освен това в близък разговор ми е споделял, че има любовница. Веднъж в Тракия, по време на среща с нея, дошъл приятелят й и Таков го нападнал и го изгонил. Има и трети случай на проявена агресия. Отново Йордан ми е разказвал. Тогава е строял къща и имал проблем със строителя, дори е казвал на работниците, че ще им запали буса.

Христо и Баща му – Васил бяха точни хора, добри приятели. Пред мен не са проявявали агресия, не са се били в заведения. Ицо боготвореше дъщеря си, живееш за нея. Не съм виждал такава силна връзка между баща и дъщеря”, каза Георги.

Пред магистратите се изправи и един от най-близките хора до Васил и Даниела Ботеви – Боряна. Тяхното приятелство датира още от 1992 година. Пловдивчанката е била първа в дома на Даниела, след покушението.

„Всички бяхме в шок, но Даниела и Софи бяха съсипани. Вечерта чакаха за информация с надеждата, това да е грешка и съвпадение на имена. Даниела не бе на себа си и все още преживява случилото се. Ако не е Софи – дъщеря й и внучката й Дария, нямаше да преживее това. Васил живееше за семейството си, обгрижваше жена си, помагаше на децата си. Даниела и Васил Ботеви са пример за семейство и любов. Майка и си – Даниела и Христо имаха невиждана духовна връзка. Познавам и Такови, заедно сме излизали и сме празнували Коледа, Нова година и други празници. Прилично семейство”,каза Боряна пред съда.

Днес трябваше да бъде изслушана допълнителната съдебно психологична и психологическа експертиза. Едно от вещите лица обаче бе възпрепятствано и разпита на експертите бе отложен за нова дата.

За нова дата е отложено и самото дело.