С 5 куршума Йордан Таков е убил братовчедите си Ботеви в Гагарин

Единият е попаднал в тила на Христо

Пловдив 28.02.2021 22:00 41180 4
С 5 куршума Йордан Таков е убил братовчедите си Ботеви в Гагарин

Ще излезе ли на свобода задържаният за двойното убийство в Гагарин  Йордан Таков? Той бе арестуван преди година и четири месеца след като баща и син Ботеви бяха застреляни след скандал.

Остават два месец, в които прокуратурата трябва да внесе обвинение в съда срещу Таков. Ако това не се случи, той трябва да бъде пуснат от ареста. Причината е, че в закона е определен максимален срок от година и половина за задържане в рамките на досъдебното производство за престъплението, в което е заподозрян – убийство, извършено с особена жестокост, на повече от едно лице. 

Припомняме, че на 26 ноември Йордан Таков застреля с пистолет Макаров съдружника си Христо Ботев /32/ и баща му Васил Ботев /51/. След извършването на убийството мъжът направи самопризнания, като е заявил, че е действал при самоотбрана. 

Една година от двойното убийство в Гагарин! Неизбежна отбрана или жесток разстрел?

Преди две седмици Йордан Таков за трети път поиска по-лека мярка за неотклонение. По време на заседанието защитата на пловдивчанина отново изтъкна, че се касае за друго престъпление, а именно неизбежна самоотбрана.

„Има пряк свидетел, който е видял как баща и син са нападнали клиента ми. Таков е бил удрян от Христо Ботев с врата от кафе машина по главата. Преди това са се боричкали. „Ако той не беше употребил оръжие, при всички случаи той щеше да е мъртвият.“ е казал пред разследващите единственият пряк свидетел”, заяви пред магистратите адвокатът.

Складът на улица "Борба"

Според защитата на Таков, конфликтът между братовчедите е тръгнал от Христо Ботев. Йордан е пристигнал в базата на фирмата, за да си вземе една кафе машина, но Христо не му я дал. Така се стигнало до боя, а след като баща и син Ботеви били на разстояние от Йордан, той извадил пистолета и стрелял по тях.

„Именно  като са се разделили Йордан е могъл да бъде нападнат от две страни. Считам, че по делото има обосновано предположение и за друго по леко престъпление - за превишаване пределите на неизбежната отбрана. Христо му е племенник, Васил е многократен шампион по борба - човек  силен, ловък и опасен. Но наред с това не само заради това,  но и по характер.  Събрани са данни, че се е занимавал  с немалко незаконни  неща”, добави още адвокатът.

В защитната теза бе засегната и темата за носенето на пистолет от страна на Таков. Причината той да е въоръжен била, че Йордан бил тръгнал за стрелбището, но се отбил през фирмата, за да вземе машината.

По време на заседанието е станало ясно, че в началото на февруари е била изготвена балистичната експертиза. Заключението на вещите лица е, че не се касае за безразборна  стрелба в хаос, както Таков е заявил по време на един от разпитите си.

 

Местопрестъпленето ден по-късно

„Изстрел от уплаха не може да нарани двамата. От 6 изстрела 5 са попаднали в тялото и забележете, едното нараняване е в тила. Имало ли е някакво оръжие у жертвите? Не е намерено такова. Това не може да е отбрана”, заявили в залата от държавното обвинение.

Прокурорът по делото е добавил още, че след направената съдебно психиатрична и психична експертиза, може де направи извод за личността на Йордан Таков. Освен това бе засегната и темата с въпросния пряк свидетел.

От държавното обвинение посочиха, че очевидецът е бил притеснен, когато е видял Таков с пистолет в ръка и е помислил, че „идва и него да убие”.

„ За поведението му свързано с личността му говори последващото – отиваме, оставаме пистолета под седалката, казваме на свидетеля „Дай да се обадим на адвоката”. Категорично е осъзнал, че от авторството не може да избяга, бяга от квалификацията”, добавил обвинителят.

В последната си дума, Таков отново е заявил, че се е отбранявал. Той описал себе си като жертва.

„Аз имам 6 фирми, имам хора които са чужденци,  гласували са ми доверие и никога не съм ги предал. Виждам, че основният мотив, който изтъкват, е пари. Бях се включил в един бизнес, където бях измамен и бяха осъдили човека. Въпреки  това една стотинка не съм взел, но парите не са ми приоритет.Ако не бях се защитил, щях да бъда убит. От съда искам справедливост и по-лека мярка”, заявил Йордан пред магистратите.

Йордан Таков

В крайна сметка магистратите не уважиха исканията на Таков. Те потвърдиха взетата му най-тежка мярка. 

Апелативният съд прецени, че събраните до момента доказателства – свидетелски показания, документи,  съдебномедицински експертизи на пострадалите, съдебно психолого-психиатрична експертиза на обвиняемия, балистична експертиза, комплексната съдебномедицинска и балистична експертиза, а също и обясненията на обвиняемия, водят до потвърждаване на извода на Окръжния съд за неразколебано обосновано предположение за съпричастност на Таков  към деянието, в което е обвинен.

„Апелативен съд – Пловдив намира, че и към този момент събраните по делото доказателства не дават достатъчно основание да бъде приета безсъмнена неизбежна отбрана – експертни заключения, местоположение на уврежданията на пострадалите Ботеви. Има известни различия в обяснения на обвиняемия и показания на свидетели. Постъпилата на 08.02.2021 г. комплексна съдебно-медицинска и балистична експертиза, както правилно е отразил в мотивите на обжалваното определение Окръжен съд – Пловдив установява редица обстоятелства, опровергаващи тезата на обвиняемия.

Независимо от събраните в досъдебното производство доказателства за чисто съдебно минало, семейно положение и трудова дейност на обвиняемия, то произведените множество целенасочени изстрели към двамата пострадали, довели до смъртта им, показанията на част от свидетелите, както и заключението на съдебно психиатрично-психологическата експертиза за емоционална лабилност навеждат до обоснован извод за изключително високата степен на обществена опасност на обвиняемия”, се казва в част от мотивите на Апелативните магистрати.

Следващите два месеца са ключови за случая. Медията ни научи, че скоро ще бъдат предявени материалите по делото. Ще успее ли прокуратурата да внесе навреме обвинителния акт, предстои да разберем?

 

Христи и Васил Ботев

 

Христо и 

Изпрати новина