Информацията, която полицията в Пловдив е набрала посредством използването на специални разузнавателни средства, по казуса с телефонна измама обвързвана с вземане на подкуп от служител на Трето РУ, е унищожена. 

Това стана ясно на поредното заседание на Окръжния съд в Пловдив, който гледа делото срещу бившия зам.-шеф на 3-то РУ в Пловдив Стоян Павлов. Припомняме, че Павлов е обвинен за взимане на подкуп в размер на 300 лева, като парите са били пъхнати в цигарена кутия, която му е дадена от Димитър Рангелов и Калин Димитров пред сградата на управлението. 

Амнезия и “пушиш-пушиш“: Какво (не)каза човекът, дал 300 лева в цигарена кутия на ПавловКалин Димитров с противоречиви показания, Димитър Рангелов със заповед за издирване

Днес тричленният състав с председател съдия Добрева проведе разпит на още трима свидетели - Светлозар Пенев, Георги Ташев и Васил Андреев - и тримата служители в ОД МВР Пловдив, като Георги Ташев е началник сектор в отдел "Криминална полиция", където работи и Васил Андреев. Междувременно продължава да липсва ключовият свидетел по делото Димитър Рангелов, който е обявен за общодържавно издирване. Заради отсъствието му бе насрочена нова дата за делото, като през това време съдията разпореди да бъдат издирени роднини на Рангелов, чрез които да бъде редовно призован, както и да се иска справка какво се случва с издирването му. 

Показанията на призованите не се отличиха с особена конкретност, тъй като и тримата се явяват косвени свидетели по казуса. Те преразказаха какво са научили от свои колеги, водели разпити с лицата, а Васил Андреев изнесе данни и от прякото си наблюдения върху случая и контакта си с Димитър Рангелов. По отношение на тримата свидетели адвокатите на Павлов -  Красимир Елдъров и Георги Кутрянски, опитаха да изяснят дали може да се конкретизира, че Павлов е знаел какво има в цигарената кутия, когато я е взимал, дали я е отворил, докато е бил пред районното управление, каква е била реакцията му, както и дали имат сведения колегата им Павлов да е работил по случай с телефонни измами към онзи момент. 

По време на разпитите стана ясно, че при беседа преките извършители, които са взели парите и са дали част от тях като подкуп - Димитър и Калин, са били попитани "Знаеш ли кой е шефът?" (б.л. на схемата), а те са отговорили "Стоян Павлов". 

Шефът на 3-то РПУ в Пловдив: Не вярвам Павлов да е способен да вземе паритеОказва се, че помещение в районното, е използвано от служители на ДАНС

СРС-тата, които са използвани в разследването на телефонната измама, пък са унищожени. Оглавяващият сектор в Криминална Георги Ташев не успя да си спомни защо секретната и уличаваща информация е била заличена, вместо да бъде приложена като веществено доказателство по делото, но после допълни, че данните от СРС-та се унищожават в 10-дневен срок, ако няма други искания. Така, след като били приложени по делото срещу Рангелов и Димитров, те били унищожени. Ташев успокои, че в тях нямало нищо важно за настоящото производство.

Свидетелят бе разпитан още за това дали знае съдържанието на разговорите между колегата си Павлов, Рангелов и Димитров, ала той отговори отрицателно. По отношение на това дали е наясно Стоян Павлов да е разследвал през това време телефонната измама, отговорът на Ташев отново бе уклончив, като той посочи, че по-скоро имал някаква информация за измама, но не било ясно точно каква. Всички тези показания според прокурор Борис Мендев се явяват в противоречие на това, което Ташев е заявил по време на досъдебното производство, и направи искане предишните показания да се прочетат. Адвокатите на Павлов и самият подсъдим обясниха, че не са съгласни, въпреки че решението в крайна сметка е на съда, съдия Добрева пък даде почивка, за да вземе решението. 

По време на почивката Георги Ташев и Стоян Павлов се прегърнаха в кулоарите на съда, а след влизането обратно в зала все пак съдията прочете предходните показания на Ташев. Той изцяло потвърди детайлите от тях, в които се казва, че Павлов е имал информация за престъпна дейност. Всички разминавания обясни с изминалото време и натрупаната практика. 

Васил Андреев от своя страна пък разказа подробности за това как е бил получен сигнала за чантата с парите на адрес в Пловдив. Как е видял двамата мъже - Димитров и Рангелов да се появяват на улицата, да се приближават до чантата и да я взимат. В нея е имало 1300 лева и 15 евро. Според показанията на Рангелов по време на следствената фаза, той е взел чантата, защото така му е казал мъж от Русе, на който щял да продава колата си, като според неговите думи в чантата имало документи и пари, които някаква жена му дължала.

Имало два разговора от страна на Рангелов и Димитров с Павлов. Димитър Рангелов обяснил на съратника си Калин, че има приятел в  3-то РУ и отишъл при него за съвет, тъй като цялата история била малко странна. Павлов казал на мъжете "правете каквото решите, вие си знаете, преценете си". После, когато се върнали, след взимането на торбата, те му дали 300 лева в цигарена кутия, но не става ясно защо. 

Така от свидетели остана да бъде разпитан само Димитър Рангелов, а след това на съдебната банка за обяснения ще застане последен подсъдимият ескполицай Стоян Павлов. 

Бившият зам.-шеф на 3-то РПУ Пловдив: Не се признавам за виновен за взимане на подкуп СНИМКИЗащитата и обвинението поискаха засекретяване на делото срещу Павлов

Припомняме, че Окръжна прокуратура Пловдив е повдигнала обвинение срещу Павлов за това, че на 4.10.17 година с цел да набави за себе си имотна облага е придобил пари на стойност 300 лв, собственост на Тошка и Лазар Каракашеви, които са му били предадени от Калин Димитров. Според прокуратурата Павлов е бил наясно, че парите са придобити от мъжа чрез „телефонна измама“, в съучастие с други лица от гр. Ветово, Русенско. Била е взета сума от 1300 лева и 15 евро. Павлов от друга страна, като длъжностно лице – началник на сектор „Охранителна полиция“ в Трето РУ „Полиция“ на ОД на МВР – гр. Пловдив, е използвал своето служебно положение, за да набави за себе си противозаконна облага – пари на стойност 300 лева /триста лева/ - престъпление по чл. 283 от НК.