Деца обслужват клиенти  в денонощен магазин за алкохол и цигари  в 11 вечерта! Две  момичета – на 14 и на 10 години  работят в павилиона на кръстовището на бул. „Васил Априлов”. На тази фрапираща картина се натъкна  репортер на TrafficNews.bg. Малолетните момичета карат нощни смени в магазина на родителите си. За да се убедим, че случаят не е инцидентен, репортер на сайта няколко вечери подред пазарува час преди полунощ в обекта. И всеки път попадаше на двете деца. При нито едно от посещенията не засякохме някой от родителите в нонстопа. На касовия апарат работи каката, а по-малката сестричка  подава желаните от клиента артикули. Ето и разговора, който репортер на TrafficNews.bg проведе с хлапетата:

-Момичета, родителите ви знаят ли , че работите тук?
-Да, знаят, те са собственици.

-А те къде са сега ?

- Те са в „Каулфланд”, след малко ще дойдат. (Двете са видимо смутени и притеснени от въпроса)

-  Как така в „ Каулфланд” , той не работи по това време…!?
/ … следва мълчание от тяхна страна/.

-  Една кутия цигари, моля!

/Обслужват, без да дават касов бон…/

- Касова бележка може ли да ми издадете?
- Разбира се!

- А знаете, ли че това е незаконно и може да бъдете наказани?
- Татко вече плати глоба, така  чееее …. няма проблем.

-Момичета, вече е 11 часа, а това е магазин за алкохол и цигари!?

- Да, знаем, но какво от това?/смее се по-голямата/

На следващата вечер

- Момичета, пак ли сте сами?

-  Дааа, естествено! (с усмивка)

- До колко часа работите?

- До 23:00ч.

Освен по късни доби, момичетата работят и през деня, установи нашата проверка. След като се убедихме, че работата зад щанда е ежедневие за двете деца, в сряда вечерта репортерът ни потърси майката и бащата на  „работничките”.  Оказа се, че майката е на работа, а бащата дойде след 15 минути.

-Защо децата ви работят нощем и продават алкохол и цигари?

- Оставих ги за пет минути.

-Но аз съм тук от 15 минути!

-Е и?

- Вече четвърта нощ пазарувам тук и децата ви ме обслужват!  Не се ли страхувате, че може да станат жертва на някой надрусан обирджия?

-По-добре за вас ще е, да не си врете носа, където не ви е работа. Това е мой проблем, не ваш, не си създавайте такива!

Междувременно репортерът ни се натъкна и на гаджето на по-голямото момиче, което я чакаше пред павилиона. Той също потвърди, че момичетата работят всяка вечер, но уточни, че скоро ще спрат, защото тръгват на училище.

Проверка на TrafficNews.bg установи, че обектът се стопанисва от фирма „Стивън- 5” ЕOOД. Управител на фирмата е Стоян Казиски.  

През последната година в Пловдив станаха серия от въоръжени грабежи в денонощни магазини, припомня TrafficNews.bg. В полицията има регистрирани повече от 20 нападения. Повечето от тях не са разкрити. Според потърпевшите търговци, обирите са дело на младежи, зависими от наркотици.

Станимира Пейкова