Счетоводителката Стела Александрова,  която е едно от действащите лица в театралната афера в Смолянския и Пазарджишкия театри, изплува  в скандален случай с измама, станала в Горна Оряховица.

През 2018 година 54-годишната Стела в работата си като счетоводител е била подведена под наказателна отговорност. Тя се е изправила пред Районния съд с обвинение за присвояване на 5693 лв. от собственичка на фирма. Стела Александрова близо 4 години мамила Милена Конакчиева, че ѝ внася осигуровките. Завлечената дама имала фирма за фризьорски услуги и наела Стела по препоръка от познати да ѝ бъде счетоводител. Всеки месец тя давала на счетоводителя си съответните суми пари.

Един ден от данъчните дошло съобщение, че дружеството на Конакчиева дължи пари за осигуровки и патентен данък. Стела обяснила, че е станала грешка и ще бъде поправена. След това от НАП пристигнали обаче и запорни съобщения, а накрая Милена подала жалба до прокуратурата. При разследването се оказало, че са присвоявани пари от пролетта на 2011 година до пролетта на 2015 г.

Медията ни отправи официално запитване до съда в Горна Оряховица относно развитието на случая. По официални данни Стела Александрова сама е върнала сумата от  5693 лева и поради тази причина наказателното  производство е прекратено. Александрова е освободена от наказателна отговорност и глобена с 1200 лева административна санкция.

TrafficNews .bg научи още, че спрямо Стела Александорва се водят още няколко граждански дела.

Преди обвиненията в присвояване, Александрова е била счетоводител в Община Горна Оряховица.

Стела Александрова през фирмата си „Суис Примиум Акаунтинг” ЕООД е и лицето, което води счетоводството в два от театрите, които се разследват от прокуратурата за  престъпления – Родопския и Пазарджишкия.  В нея до 29 май 2023 г. тя е съдружник със спрягания за мозък на схемата Петко Писков.  По думите на хора от Пазарджишкия театър, където съдружниците започват да работят първо преди да предложат услугите си и в Смолян, двамата са се появили едновременно там, след като предходният счетоводител е отстранен.

В театъра твърдят, че Александрова не е случайна фигура. Тя е кумица на Арлин Антонов, баща на директора на Пазарджишкия театър Григор Антонов.

Арлин Антонов е влиятелна фигура в Пазарджик, в който преминава част от кариерата му на полицай и политик. Той е избиран на три пъти за общински съветник в местния парламент, бил е кандидат за кмет, депутат е в 38 Народно събрание и кандидат за вице президент на Република България.

Припомняме, че Окръжна прокуратура в Пловдив е по дирите на мащабна схема за фиктивни назначения на хора в смолянската трупа и в Разградския театър, които са получавали космически заплати без да си мръднат и малкия пръст.  За престъпната схема бяха задържани собственикът на фирма за софтуерни услуги Петко Писков и Атанас Георгиев, който според разследващите органи, е прибирал въпросните заплати от назначените.  После ги е предавал на Писков. Фирмата, която е действала при тази далавера,  е „Суис Примиум Системс” ЕООД. Тя е предоставяла софтуер за счетоводство и ТРЗ на трите театъра в Смолян, Пазарджик и Разград.

Районните прокуратури в Смолян и Пазарджик водят досъдебно производство и по други скандални случаи – за неправомерно сключени договори с фирми разпространители, ощетили с парични средства театрите.

В серия от материали на TrafficNews .bg, показахме как едни и същи софтуери, а и счетоводители са водили ТРЗ-то в Смолянския и Пазардишкия театри.  Заедно с Петко Писков счетоводителката Стела Александрова е в съдружие във фирмите – „Суис Примиум Акаунтинг” ЕООД (основана на 10 август 2020 г. със седалище в Пазарджик до 29 май 2023 г.), „Кей Пи 2000” ЕООД (4 октомври 2013 г. до 7 ноември 2016 г. е на Петко Писков, после той я прехвърля на Петър Димитров, той пък – на Стела Александрова),  „Кей Пи Софт”  (22 януари 2014 г. до 1 ноември 2016 г., когато я прехвърля изцяло на Александрова).