На улицата, на която Калоян Велков е живял в Мездра, цари изключителна толерантност, тъй като там са събрани хора от различни етноси и всички съжителстват в разбирателство

Именно там се бяха събрали приятели на Калоян, както и бившата му съпруга Хариета. Тя самата получила потвърждение, че той е сред жертвите, вчера към 6 ч. Обадила й се първата братовчедка на Калоян - Васка Велкова.

Хариета обясни, че е била при него в Ханау, направило ѝе впечатление, че градът е спокоен, а Калоян не е имал странни познанства. 

Васка също живее в Германия и след като чула за стрелбата, издирвала цяла нощ братовчед си. По думите й той бил в заведението на българка, където ходел през последните дни да работи, за да изкарва допълнително пари. Иначе карал бетоновоз. В този квартал ходели предимно работници - румънци, българи. Имало казина, наргиле бар.

„Веднага започнах да звъня на Калоян, писах му смс-и. В 1:30 ч. отидох на място. Стоях до към 4 ч. там, но казваха, че са починали някакви турци и няма българин. Звънях в полицията, сутринта стана ясно, че е починал. Калоян е работил в заведението като барман“, смяната му е приключвала в 2ч.“, каза братовчедката на Калоян.

Преди 20-ина дни Калоян бил в България и се видял с повечето си приятели. Отишъл при тях заедно със 7-годишния си син, който бил много привързан към баща си, разказа пред Би Ти Ви бившата му съпруга Хариета Колева. Похвалил се, че живее добре, но работи много.

Детето прекарало зимната ваканция при баща си в Германия, били заедно на почивка на Канарските острови, изкарали заедно Коледа и Нова година. "Все още не знам как да му кажа какво се е случило. В момента с него работят психолози, а ние организираме погребение и чакама да докарат трупа", каза младата жена.

33-годишният българин загина при нападението в германския град Ханау, близо до Франкфурт. Калоян Велков стана случайна жертва на 43-годишния германец Тобиас Ратиен, стрелял с оръжие, което купил по интернет през 2014 г.

11 души загинаха в стрелбата, сред които е и самият нападател, който имал крайнодесни възгледи.

Българският генерален консул във Франкфурт Антоанета Байчева заяви, че разследването продължава, но всички доказателства показват, че извършител е Ратиен.

„Оставил е писмо, в което признава деянието си и изразява крайнодесни възгледи. Ксенофобия, омраза, расизъм са мотивите му за стрелбата. Във видео той напада мигрантите от арабските страни и Турция. Твърди, че в Германия има тайни служби, които управляват страната и други конспиративни теории“, добави тя.