„Изобщо не може да се говори за неизбежна отбрана. Не може да застреляш двама души и да твърдиш, че си се отбранявал. Това е защитна теза, която няма нищо общо с реалната обстановка на престъплението”. Това заяви адвокат Димитър Бозуков, веднага след приключване на делото, в което съдът реши да остави в ареста Йордан Таков, който е обвинен в двойно убийство.  Според Бозуков някои от входно- изходните рани  са така разположени, че показват, че  една от жертвите- Васил Ботев  е била на земята , което според него опровергава твърденията на обвиняемия , че се е отбранявал . „Как се отбраняваш от легнал човек?!” задава риторичния въпрос Бозуков. Той заяви, че и твърденията за евентуален нож не се потвърждават, защото на място не е открито никакво острие.  „Когато се говори за умисъл се гледа с какво оръжие са били нападателят и жертвата и къде са нараняванията. В случая имаме човек, въоръжен с боен пистолет срещу двама невъоръжени мъже. Той стреля в гърдите и главите им. Не стреля в краката например, за да ги сплаши”  казва адвокатът.

Пистолетът, с който Таков стрелял, бил на тъста му , който починал преди време. За да го запази като реликва в семейството , той си извадил разрешително и го носел със себе си когато ходел да стреля на стрелбището или когато прибирал оборота от кафемашините в Столипиново. Няколко пъти бил нападан и това го накарало да се въоръжи.

Причината за двойносто убийство е повече от нелепа – спор за кафе –машина, която Йордан Таков искал да изнесе от склада. Всъщност обвиняемият и жертвите имат два фирми  с еднакъв предмет на дейност – вендинг автомати. В едната Таков е сам, а в другата негов съдружник е Христо Ботев. Тази паралелна дейност често ставала причина за конфликти между съдружниците.

10 дни преди убийството  Христо и Йордан  отново се били, този път заради няколко пакета кафе на стойност 600 лева.

Въпреки това според адвокатите и на двете страни между съдружниците не е имало някаква сериозна вражда, а напротив – били в приятелски отношения, ходели си на гости по различни поводи, имали общи празници.

Двете фирми  печелили добре, нямали финансови проблеми.  Обвиняемият Йордан Таков твърди, че бил нападнат от Христо в склада, като обяснява агресията му с „биполярно разстройство” , което според него съдружникът му развил. На този етап обаче няма данни за подобно заболяване.

Според прокурора по делото Йордан Чераджийски има обосновано предположение , че Таков  е извършил престъплението. „Рано е да се каже дали има неизбежна отбрана, както обвиняемият твърди. Предстоят да бъдат назначени множество експертизи. Нараняванията са много повече от посочените от него. Жертвите  имат наранявания в областта на главата отзад, някои от изстрелите са в задната част на тила. Това, което той твърди като механизъм на случилото се, не може да се приеме , защото  анализът на раните показва друга обстановка.Таков казва, че е преминал през двамата пострадали, като се опитал да избяга навън, но те му препречили пътя. Това обаче според мен не отговаря на истината. Самият Таков има разклатен преден зъб и охлузване на едното бедро като наранявания” коментира обвинителят.

Днес съдът остави зад решетките Йордан Таков. Според магистратите няма опасност той да се укрие, но са налице другите две предпоставки, за да бъде с постоянна мярка "задържане под стража". 

„Съжалявам! Нямах избор, само Господ ми помогна. Беше страшно и ужасно. Искам да се прибера вкъщи!Има опасност за семейството ми”, заяви пред съда Йордан Таков.

Баща и син Ботеви налагали Таков с желязо по главата, заплашили дъщеря му и жена муДвойният убиец от Гагарин остава в ареста, реши Окръжният съд

Двойното убийство в Гагарин: 7 изстрела в главите - самоотбрана или екзекуция?Убиецът и жертвите му- тъмно минало, връзки с групировки и наказателни бригади