Близо 10 сигнала за горящи сухи треви и храсти в районите няколко села около Пловдив, вдигнаха на крак огнеборците от Пловдив и областта.

Както TrafficNews.bg съобщи в момента два екипа пожарникари гасят четири огнища сухи треви, обхванали различни места около язовира в  Марково.

Само за последните два часа огнеборците са гасили храсти и треви и в селата Строево, Ягодово, Любен, Богданица, Катуница и Войводиново.

От Пожарната коментират, че със затопляне на времето в началото на пролетта се създава повишена пожарна опасност, свързана с почистването на терени, жилищни дворове, затревени площи и промишлени обекти. Наличието на големи количества суха тревна растителност, остатъци от нерегламентирани сметища и други територии, върху които се намират горими отпадъци, създават опасност от усложняване на обстановката при възникване на пожар. Практиката показва, че при палене на суха растителност без спазване на необходимите мерки за пожарна безопасност, огънят може да засегне сгради, земеделски или горски насаждения, а също и да застраши човешки живот. Независимо от високата влажност на почвата, наличието на горим повърхностен земен слой от суха трева е предпоставка за бързото разпространение на огъня. Тази опасност значително се увеличава при наличие на вятър. Възникналите пожари нанасят материални и екологични щети и в повечето случаи са свързани с немалък разход на ресурс.

Голям пожар гори край МарковоНа място има три екипа на пожарната