Пловдивският окръжен съд остави без уважение молбата за условно предсрочно освобождаване бившия полицай от 6-то РПУ в Пловдив Никола Ерелийски .  В момента  той изтърпява наказание лишаване от свобода от две години, при първоначален общ режим. Той е обвинен за причиняване на смъртта на таксиметровия шофьор Радостин Николов, а след това 7 години се укриваше от правосъдието.

Инцидентът със смъртоносен резултат се е разиграл се на 29 август 2011 година. Шофирайки пиян и със скорост 125 км/ч, полицаят блъска таксито на Радостин Николов, вследствие на което след 2 месеца коматозно състояние, Николов умира от тежките наранявания. В последствие Ерелийски е осъден, но в деня, в който Върховен касационен съд издава окончателната му присъда, той напуска страната. В продължение на 7 години се укрива в Англия, където го задържат август тази година. Арестът в чужбина е на база издадена през март от Окръжна прокуратура Европейска заповед за задържане.

Полицаят Ерелийски напуснал страната часове след произнасяне на присъдата му ВИДЕОПрокуратурата е издала Европейска заповед за арест през март 2018 година

Случаят на Ерелийски е безпрецедентен за българското правораздаване и решенията на магистратите по него създадоха първата практика по подобен казус.

Ерелийски е постъпил в затвора - Пловдив на 1 октомври 2018 г., като впоследствие е преведен в Затворническото общежитие  „Смолян“. Към датата на влизането в сила на съдебния акт неизтърпеният остатък от наложеното наказание се явява в размер на шест месеца и един ден.

Пловдивският окръжен съд намери,че не е обективирано в пълен обем съдържанието на понятието „поправяне“ в поведението на Ерелийски, по чиято молба е инициирано производството за условно предсрочно освобождаване. За подобен извод може да се говори, когато осъденият с трайното си поведение е показал, че се е поправил и превъзпитал и е осъзнал престъпния характер на деянието си.

Изтърпяно е фактически повече от една втора  от наложеното  наказание лишаване от свобода, но не са  налице достатъчно убедителни и категорични доказателства, че целите на наказанието спрямо осъдения са постигнати в пълен обем. Съдът прие, че следва да продължи корекционната дейност  с осъдения, като се насочи вниманието на органите, които работят с него, към осъзнаване на причините за правонарушението, мотивите за поведението и поемане на отговорност за собственото криминално поведение и вредите от същото. Към настоящия момент не може да се направи положителен и обоснован извод за цялостно поправяне на осъдения в целения от закона смисъл.

Определението на Окръжния съд е потвърдено от Апелативен съд – Пловдив, който изцяло споделя мотивите, с които е оставена без уважение молбата за предсрочно условно освобождаване на лишения от свобода Ерелийски.   

Съдебният акт е окончателен и не подлежи на протест и обжалване.