Ще остане ли в затвора бившият полицай Никола Ерелийски? На този въпрос трябва да отговори днес пловдивският съд в лицето на съдия Елена Захова. Днес прокуратура и защита кръстосаха шпаги, за да защитят своите тези по казуса. Преди няколко дни адвокатът на Ерелийски - Михаил Екимджиев е внесъл жалба в прокуратурата,в която твръди , че клиентът му трябва да бъде освободен незабавно, тъй като абсолютната давност на присъдата му е изтекла на 22 септември 2018. Самият Никола е задържан в Англия на 17 август, а е влязъл в пловдивския затвор ва 1 октомври. Тезата на обвинението, изложена от прокурор Георги Пенев е, че присъдата на Ерелийски тече от момента, в който е бил задържан, т.е от 17 август. 

Адвокат Катина Бончева от кантората на Екимджиев обаче е на противна позиция и позовавайки се на европейски правни норми заяви, че задържането с Европейска заповед за арест не може да се счита за изтърпяване на наказанието и всъщност обвиненият лежи присъдата си от 1 октомври , което прави задържането му незаконно. 

На 29 август 2009 година Никола Ерелийски, шофирайки на бутилка уиски, блъска таксито на Радостин Николов. Два месеца по-късно той почина в болница без да дойде в съзнание. Остави вдовица и две деца. След съдебна сага, продължила две години,  Ерелийски получи ефективна присъда от 2 години, но избяга от правосъдието преди да бъде въдворен в затвора за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода.

На практика полицаят е напуснал страната в дена, в който Върховен касационен съд е потвърдил присъдата му, а именно на 22 март 2011 година. Той се качва на самолет от аерогара Пловдив и изчезва. Полицията започва да го издирва, като за случая е образувано оперативно дело. Според прокурор Георги Пенев информацията , че Ерелийски се крие в Англия е получена в началото на 2018 година и затова едва тогава Окръжна прокуратура е издала въпросната Европейска заповед за арест. Адвокатът на близките на загиналия шофьор Димитър Бозуков обаче твърди, че още преди 7 години е подал информация в сектор "Издирване", че осъденият се крие на Острова. Бащата на полицая също в оперативни беседи е съобщил, че синът му е там. 

Според адвокат Бончева действията на полиция и прокуратура по издирването на беглеца са били "симулативни". "След като има информация, че Ерелийски е напуснал страната на 22 март 2011 година, не е било нужно той да бъде обяваван за местно или национално издирване. Единственото ефикасно действие е било издаването на Европейска заповед, но то в продължение на 7 години не е било направено" заяви Бончева. 

Единственото, което осъденият каза в залата бе "съжалявам". 

В крайна сметка съдия Захова отложи делото за 15 часа, тъй като липсвали материалите за самата Европейска заповед. 

Очаквайте подробности!

Казусът Ерелийски - между закона и етикатаЩе се размине ли с наказанието си бившият полицай, пиян убил баща на две деца?