С един куршум д-р Димитров е уцелил Жоро Плъха, крадецът - друсан с морфин

В края на юли медикът може да получи присъда

Пловдив 02.06.2021 13:00 12451 0
С един куршум д-р Димитров е уцелил Жоро Плъха, крадецът - друсан с морфин

С разпит на свидетел и приемане на всички експертизи протече поредното дело срещу д-р Иван Димитров, обвинен в убийството на Жоро Плъха.

Жената на Георги Джевизов отново не се яви в съда, тя не беше и редовно призована. В залата липсваше и още един свидетел. Според държавното обвинение техните показания са важни и това наложи отлагане на делото за края на юли.

Междувременно днес бе разпитан още един служител на МВР – разузнавач от Криминална полиция. Той е бил повикан на 2 март 2018 година пред Областна управа, след сигнал за починало лице – Жоро Плъха.

„Установихме на кадрите, иззети от магазин за хранителни добавки, че през нощта има движение в районна. Мъж с яке и джапанки минава, като в ръката си държеше пистолет. В последствие разбрахме, че е д-р Димитров. Посетихме няколко адреса, един от тях беше на Димитров. Той ни посрещна в дома си и ни разказа, че около 2:00 часа през нощта е видял, че някой краде от гаража и работилницата му. Слязъл с брадва в джоба и влизайки в едно от помещенията го нападнал мъж, от ромски произход. Сборичкали се и докато са били на земята чул изстрел. Не успя да каже кое е това второ лице. След това се обадил на негов приятел – Николай. Двамата обиколили квартала, за да търсят крадците. Забелязахме, че на крака си, Димитров имаше рана. Ние се усъмнихме в думите му и подадохме рапорт на началника ни”, разказа Георги Методиев.

По време на заседанието бяха приети всичките експертизи. Според комплексната съдебномедицинска и балистична експертиза, смъртта на Плъха е настъпила в следствие на кръвоизлив в левия бял дроб. Той е бил улучен от един единствен куршум в лявата гръд. Според доц. доктор Светлозар Спасов, Джевизов не е изпитвал мъки и страдание по време на смъртта си.

„Той е тичал след изстрела, криел се е и надали е усетил дори, че е прострелян. Не може да квалифицираме убийството като особенно жестоко. По време на аутопсията установихме следи от убождания по тялото, както и наличието на наркотик в кръвта”, заяви д-р Спасов. Твърденията му бяха подкрепени и от химичната експертиза, според която Плъха е бил употребил морфин и още две сходни наркотични вещества.

Заключенията на вещите лица пък от Центъра за психично здраве сочат, че д-р Иван Димитров е бил вменяем по време на убийството, разбирал е какво върши и последствията от това.

Самите  рани по тялото на д-р Димитров, получени след схватката с Джевизов, също са били изследвани и е била изготвена експертиза. Според д-р Хаджиева раната е причинена от остър предмет – нож.

След приемането на заключенията, по искане на прокуратурата, делото бе отложено. Причината бяха липсващите свидетели, чиито обяснения са важни, според прокурор Георги Пенев.

Така процесът ще продължи на 26 юли. Това ще бъде сложен край на съдебното следствие и може да се премине към финал на делото. Още същия ден д-р Иван Димитров ще получи и своята присъда.

Припомняме, че Апелативен съд – Пловдив върна казуса с убийството на Жоро Джевизов на първа инстанция за повторно разглеждане. Окръжен съд  оправда лекаря по обвинението в убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Медикът обаче бе осъден на 2 години условно с 3 години изпитателен срок за притежанието на незаконни боеприпаси.

По време на разпоредителното заседание медикът пожела делото да се гледа по съкратеното съдебно следствие, с разпити на само 5 свидетели. 

Обрат! Разпитват всички свидетели по делото срещу д-р Димитров, съдът го поряза за съкратен процес

Свидетел: Д-р Димитров попита дали мога да изтрия записите от камерите, на тях той бе с пистолет

Свидетел по делото срещу д-р Димитров: Плъха и друг път е нападал човек при кражба

 

 

Изпрати новина