Районна прокуратура – Пловдив поиска вземането на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Любомир Яков от гр. Пловдив. 27-годишният пловдивчанин беше доведен с белезници в Районния съд в под тепетата, където се гледа мярката му за отклонение. Той е привлечен като обвиняем за подаване на фалшивия сигнал за бомба на Централа гара Пловдив.

“Извинявам се за постъпката си. Знам, че на 27 години не трябва да постъпвам така и ако може да ми наложите домашен арест. Това е детска постъпка". Това заяви Любомир Яков пред магистратите искайки, по лека мярка. Той изтъкна, че има проблеми с алкохола и иска да се лекува.

Според обвинителния акт на 15 ноември2022 г. в 18:50 ч. на телефон 112 е получено анонимно телефонно обаждане от уличен телефон, намиращ се в гр.Пловдив, при което мъжки глас съобщава, че в Централна ЖП гара – Пловдив е заложил минни гранати.

При започналата след сигнала проверка за взривни устройства са евакуирани десетки пътници, чакащи влакове. Не са констатирани заплахи и не са открити взривни вещества.

В резултат на незабавно организираните оперативни действия полицейските служители са установили и задържали обвиняемия Любомир Яков. Същият е многократно осъждан, включително и за предишни подобни прояви, за които TrafficNews разказа.

Прокуратурата поиска Яков да остане зад решетките, защото съществува реална опасност ако той бъде освободен да извърши друго престъпление или да се укрие.

За подобно престъпно деяние законът предвижда наказание лишаване от свобода до две години. До момента Любомир Яков е осъждан 6 пъти за различни престъпления, като 3 от осъжданията му са за същите престъпления.

Любомир Яков заслужи прякора си Бомбата, заради многократно подавани сигнали за поставени взривни устройства.

Предстои съдът да се произнесе относно наложената мярка.

Любомир Яков, подал сигнала за бомба на Централна гара е направил самопризнания, отива на съдОбвиняемият Любомир Яков е задържан за срок до 72 часа

Мъжът, подал сигнала за бомбата на Централна гара е същият, заплашил Бойко Борисов и Ива Митева с убийствоПрез 2019-а той заплаши да взриви автогарата в Пловдив