Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем 27-годишния Любомир Яков, за това, че на 15 ноември 2022 г., подал невярно повикване за тревога, изразяващо се в сигнал за поставено взривно устройство в района на Централна гара Пловдив.

По делото е установено, че на 15 ноември 2022 г. в 18,50 ч. Яков се обадил на тел. 112 и съобщил, че в района на гарата е „заложил минни гранати“. Той позвънил от уличен телефон. При извършената проверка от полицейски екипи е установено, че сигналът е фалшив и не са били открити взривни вещества.  

Обвиняемият Любомир Яков е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Той е бил осъждан. По делото е дал обяснения в присъствието на защитник, в които е направил самопризнания за извършеното деяние.

Действията по разследването продължават под надзора на Районна прокуратура-Пловдив. 

 

Мъжът, подал сигнала за бомбата на Централна гара е същият, заплашил Бойко Борисов и Ива Митева с убийствоПрез 2019-а той заплаши да взриви автогарата в Пловдив

Както TrafficNews съобщи 27-годишният Любомир е същият, който заплаши Бойко Борисов и Ива Митева с убийство преди година. Той е стар познайник на полицията и има богато досие с други подобни прояви. 

Името на Любомир Яков нашумя още през 2020 г., когато получи условна присъда за телефонна заплаха. Тогава през 2019-а заплаши да взриви автогарата в Пловдив, като е установено, че заплашителните обаждания са били на няколко пъти и са подадени от Стара Загора. Случаят много наподобява този от вторник. 

Сигнал за бомба в Пловдив! Полиция затвори Централна гараВсички чакащи са били изведени от гарата