Атанас Червенков - Райфъла, който вече пет години е зад решетките с обвинения за поръчителство за опит за убийство и няколко палежа, за пореден път атакува наложената му мярка за неотклонение „задържане” под стража. Той е депозирал 5 молби и възражения пред Апелативен съд – Пловдив.

Като основен аргумент срещу ареста си, Райфъла изтукна тежкото си здравословното си състояние. В залата бе призован отново проф. Петър Панчев от Александровска болница, който го е преглеждал в затворническата болница в София. Медикът бе разпитан подробно от Червенков и защитниците му, като основната им цел бе категорично да се докаже, че здравословното състояние на обвиняемия не е съвместимо с живота в ареста.

Магистратите от Апелативен съд станаха свидетели на всестранна и подробна лекция по урология. Бяха разяснени всички заболявания, процедури и необходими интервенции, които трябва да претърпи Райфъла.

По думите на професора състоянието на пациента се е влошило от 2015 година до сега.

„Определено състоянието на Атанас Червенков е влошено. Заради това той не може да пребивава в затвора. Всеки ден, по два пъти, трябва да се правят хигиенни бани. Това е невъзможно в ареста. При операция следва един период от 4-5 месеца, през който ще му се правят вливания. Те трябва да се извършват в лечебно заведение и не окован за леглото”, заяви проф. Панчев.

На въпрос от страна на Райфъла дали моментното му състояние е влошено и дали може да пребивава в затвора, медикът категорично отрече „Не”. Той добави, че при последния преглед са констатирани песъчинки в бъбрека на Червенков, както и уголемена жлеза на простата.

„В затвора мога да пия само вода от чешмата. Може ли да ми навреди?”, попита подсъдимият експерта.

„За човек с вашите заболявания, трябва да пие до 2 литра вода на ден, която да е или минерална или трапезна”, отговори професорът. Той добави, че за подобни заболявания се препоръчват терапии в балнеоложки комплекси или СПА центрове.

След дългата реч на проф. Петър Панчев съдът даде почивка. Очаква се следобед магистратите да обявят окончателното си решение, дали мярката за неотклонение на Червенков да бъде променена.