Прокуратурата е влязла в няколко предприятия в източната индустриална зона на Хасково. Това стана ясно по време на брифинг, даден преди минути от наблюдаващите прокурори Предприятия индустриална зона Кристияна Попова и Радослава Аврамова. 

Към момента е установено, че замърсяването на река Марица е тръгнало именно от там. Тече проверка в предприятията, които използват заустени канализации и изхвърлят отпадни промишлени води в река Марица. 

До момента са иззети записи от видеокамери, проби от колекторни тръби и документация.. Назначени са и експертизи.

"Има няколко предприятия, в които са извършени огледи. Все още не са готови резултатите от аутопсиите на животните. Пробите  от РИОСВ са при нас, като действително са завишени са стойностите на нитрати и нитрити, но не искаме да спекулираме с цифри", казаха от държавното обвинение. 

Образумано е досъдебно производство за умишлено замърсяване или допускане на такова, в резултат на което е възникнала опасност за хора и животни. Предвиденото от закона наказание е лишаване от свобода от 1 до пет години глоба 5 000 до 30 000 лв. 

В колектора на канала на Марица е открит компонентът, който е отровил кравитеПрокуратурата разпореди проверка на три ведомства