Знакови дела за убийства, тежки катастрофи, грабежи, трафик на дрога и измами стигнаха до съдебна фаза в Пловдив тази година. 

Случаят "Д-р Димитров", който предизвика серия от протести преди година и стана причина за промени в закона, бе приключен и лекарят бе изправен пред съда. Ренгенологът бе с повдигнато обвинение за притежание на незаконен пистолет и за убийството при неизбежна отбрана на Георги Джевизов – Плъха.

Процесът стартира на 18 юли, а д-р Иван Димитров призна всички факти и обстоятелства около убийството на Плъха. След почти пет часа пледоарии, магистратите обявиха Димитров за невинен. Съдът прие, че се касае за деяние, извършено при неизбежна отбрана, без да се превишават пределите й. Той получи единствено две години условна присъда за притежанието на незаконен пистолет.  

В момента делото е предадено на  Апелативен съд, след протест от страна на прокуратурата. Все още магистратите в по-горната инстанция не са се произнесли с решение.  

Припомняме, че трупът на Джевизов бе намерен в ранните часове на 2 март 2018 година върху капака на кола зад сградата на Областна управа в Пловдив, която се намира на метри от къщата на доктора. Димитров бе задържан за убийството на Жоро Плъха ден по-късно - на 3 март, а арестът бе съпроводен с поредица от граждански протести. Хората настояваха, докторът да бъде освободен, тъй като се е отбранявал.  

Доктора - невинен за убийството на Плъха! 2 години условно за притежание на оръжиеЗа първи път за 40 години ставам свидетел на оправдателна присъда за класическо убийство, коментира адв. Елдъров

Присъда получи командосът Ангел Желязков, който на 20 май 2018 година уби полицая Добромир Лазаров в пловдивския квартал "Кючук Париж". Ябълката на раздора била дознателката Люба, която имала отношения и с двамата. Военният също бе с повдигнато обвинение за превишаване пределите на неизбежната отбрана, подобно на предишния казус. Желязков се изправи пред Военен съд, където след близо десет месеца съдебна битка, бе признат за виновен. Магистратите постановиха присъда в размер на 4 години и 3 месеца, като наказанието ще бъде изтърпяна ефективно, при първоначален общ режим. 

 

Убийството на полицай Лазаров в Кючука - неизбежна самоотбрана! Командосът Ангел Желязков получи 4,3 г. затворСъдебната сага продължи близо 10 месеца

Един от най- жестоките убийци под тепетата – Илия Стоичков, само преди няколко месеца получи и първоинстанционнта си присъда. Той е признат за виновен за жестокото убийство на доц. Стефан Нейков и бе осъден на 20 години затвор. 

Нейков бе открит мъртъв на 2 юли 2018 край Военна болница, след като е бил пребит и изнасилен с бейзболна бухалка в землището на село Оризаре. Основният мотив за убийството е връзка между жената на Илия - Иванка и Стефан, която карала част от студентското си обучение при 71-годишният доцент, който последните години преди смъртта си е бил пенсиониран, но работел като научен сътрудник в Институт по растителни генетични ресурси в Садово. 

Илия Стоичков ще обжалва 20-годишната си присъда! Синът на убития доцент: Искам доживотен затвор!Прокуратурата пък ще внесе протест

Едно от студените досиета, това свързано с убийството на Божидар Моллов в Столипиново, бе извадено от архива, след като се появиха нови доказателства. Последва ареста на Николай Камбелов – Синбад, който се изправи пред съда с обвинение за умишлено убийство, станало преди 16 години. Окръжен съд го призна за виновен. Синбад бе осъден на 7 години затвор, при първоначален строг режим, както и на 100 хиляди лева частен иск от семейството на Моллов.

Възмездие! 16 години след жестоко убийство в Пловдив убиецът е наказанНикола Камберов - Синбад бе осъден на 7 години затвор

Не винаги обаче делата  убийците предизвикват гняв и омраза. Животът е режисьор със странна фантазия и понякога хората са принудени да вземат решения, които в момента изглеждат единствените възможни. Едно дело, свързано с убийство на млад наркозависим мъж, предизвика съчувствие и дори сълзи в мнозина. Това е случаят на Коста Пелтеков , който застреля собствения си син след 20 години тормоз, побой, грабежи и терор. Един баща стана подсъдим за това, че е защитавал близките си и то не от кой да е, а от собствената си плът и кръв.

След семеен скандал на вилата в Куклен на 23 септември 2017 г, Костадин застреля в сърцето и главата сина си Стоян Пелтеков. През последните 17 години Стоян е тормозил родителите си.Бащата е подавал множество жалби срещу сина си. Пелтеков младши системно употребявал наркотици, пребивал майка си, крадял от родителите си и дори ги заплашвал със смърт. Жената на Стоян е в затвора за кражби. Детето на Стоян е присъдено за отглеждане на баба си и дядо си още от родилното отделение.

Разказите на свидетелите и подсъдимия, „стиснаха” за гушата присъстващите в залата. Накрая Костадин Пелтеков получи условна присъда от 2 години лишаване от свобода, отложени с 3 години изпитателен срок. Съдия Петко Минев прочете присъдата на възрастния мъж, като посочи, че деянието е извършено в условията на тежка обида и натиск по отношение на личността на подсъдимия. Костадин Пелтеков направи пълни самопризнания за случилото се, което доведе до приключване на делото само за ден.

Дядо Коста, който застреля сина си край Пловдив, остава на свобода с условна присъдаПелтеков ще се грижи за внука на убития Стоян

Между делата с висок обществен интерес бе и това на танцьорката Габриела Медарова.  Младата жена се прочу с пиянската си каскада в квартал Кючук Париж.  През лятото на миналата година, под влиянието на алкохол и наркотици, Медарова помля 10 коли, а след по-малко от месец причини телесна повреда на 21-годишната Катя Андреева в пловдивски бар.

На 12 март Габриела призна вината си по всички четири обвинения - за шофиране в пияно състояние и каране на кола след употреба на дрога, за нанасяне на значителни материални щети /около 40 хиляди лева/ и за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Още същият ден тя се сдоби и с присъда. Магистратите в Районен съд е наказаха с 1 година лишаване от свобода, отложена с 4 години изпитателен срок, като ѝ е наложена пробационна мярка в рамките на 18 месеца "Ограничение в свободното придвижване" - забрана да напуска дома си между 22 часа вечерта до 6 сутринта. Присъдата включва 800 лева глоба, отнемане на книжка за 1 година и половина, разноските по делото, като съдията уважи и частния иск на Катя Андреева в размер на 2000 лева. 

Осъдиха Габриела Медарова по всички обвинения, забраниха ѝ да напуска дома си нощемМладата жена ще изтърпи условна присъда и ще заплати всички щети, разноски и искове по делото

В съдебната хроника за 2019 година попадна и една ВИП персона. Това е Миглена Каканашева – Мегз. Дизайнерката, живееща в Раковски и любимият й Румен Рончев се замесиха в скандал със застрахователна измама. 

В края на септември 2018 година Каканашева обяви за откраднат джипа си марка "Мерцедес G350".  По време на разследването криминалистите се натъкнали на доста противоречиви и подозрителни факти. Така вместо кражба на кола, се оказало, че разследват застрахователна измама. В нея се оказали замесени както братовчедът на Мегз - Петър Лесов, така и модната принцеса и новото й гадже – Румен Рончев. Тримата бяха арестувани дни след Нова година. Рончев прекара месеци наред в ареста, а Каканашева и братовчед й бяха освободени срещу 10 хиляди лева.

На15 септември магистратите сложиха край на сагата с откраднатото кубче след сделка с прокуратурата. Три години условно с 5 години изпитателен срок получи Румен Рончев. Освен за обсебване на автомобила, транспортният бос бе осъден и за това, че е отнел чужди недвижими вещи. Модната икона Каканашева пък бе осъдена на 2 години лишаване на свобода с 4 години изпитателен срок. Тя бе обвинена, че умишлено е склонила любимия си, както и братовчед си да присвоят автомобила.

В същото време спрямо Каканашева се води досъдебно производство в прокуратурата, свързано с катастрофата предизвикана от самата нея.

Край на сагата с Кубчето! Мегз и Рончев - с условни присъдиДвамата влюбени и братовчедът на Каканашева са сключили споразумение с прокуратурата

С присъди през 2019 година се сдобиха още кмет, полицейски началник и дори преподаватели във Висши учебни заведения.

В началото на януари кметът на Карлово Емил Кабаиванов бе признат за виновен от пловдивските магистрати за длъжностно присвояване на близо 27 000 лева. Кабаиванов е осъден на 3 години условно с 4 години изпитателен срок, като съдът му забрани да заема длъжността "кмет" в следващите 4 години.

Припомняме, че делото продължи около 2 години и се гледа на закрити врати. Съдебният процес започна първо в карловския съд, но съдиите там си дадоха отвод и делото беше преместено в Пловдив. Той бе обвинен за присвояването на близо 27 000 лева при изпълнението на общински проект за изграждане на канализация и градска пречиствателна станция. 

Осъдиха кмета на Карлово за присвояване на 27 бона СНИМКИЗабраниха му да заема обществени длъжности в следващите 4 години 

Окръжният съд в  Пловдив  осъди бившият зам.-директор на Трето районно управление в града Стоян Павлов. Полицаят бе обвинен за това, че на 3 октомври е взел подкуп от 300 лева от ало измамници, за да не изпълни служебните си задължения. Според прокуратурата той е прибрал 300 лева от удар от 1300 лева на ало измамници. Полицаят не е съобщил за извършена измама.

Павлов се оказал в полезрението на свои колеги случайно. Криминална полиция следяла банда телефонни измамници и засекли един от посредниците да контактува с полицейския началник.

На 12 юли Павлов получи една година и шест месеца  условно. В момента случаят е отнесен за разглеждане в Апелативен съд – Пловдив, след обжалване от страна на екс началника от Трето районно.

Бившият зам.-шеф на 3 РУ в Пловдив жали присъдата си, прокуратурата – не поддържа протеста сиОтново разпитват основните свидетели

В края на годината на втора инстанция, своите присъди чуха преподавателите от Университета по хранителни технологии в Пловдив - проф. Николай Банков и проф. Симеон Василев.

Банков беше обвинен, че е взимал по 300 лева от студенти от Университета по хранителни технологии в Пловдив, за да им пише оценка среден 3 на изпита по предмета му. Той получи 5000 лева глоба.

На първа инстанция професор Банков  бе признат за виновен по повдигнатите му обвинения. Съдия Захова определи спрямо него 2 години условно с 3 години изпитателен срок, 3 хиляди лева глоба и 3 години да не заема преподавателска длъжност. Помагачът му - Димитър Димитров пък получи 1 година и 6 месеца условно с 3 години изпитателен срок. Апелативният съд в Пловдив измени присъдата му. 

В същото магистратите от Апелативен съд признаха за невинен втория преподавател от УХТ - Симеон Василев. Той бе обвинен за взимане на 650 лева подкуп от студент за тройка.

Припомняме, че проф. Василев бе отстранен от длъжност през май 2017 година заради обвинения, че заедно с колегата му Николай Банков, са взели подкуп от 600 лева от студенти. Срещу сумата е писал две тройка на единия от студентите.

5000 лева глоба за професора от Пловдив, който взима по 300 лева за тройка!Излезе решението на Апелативен съд