Командосът Ангел Желязков, който на 20 май 2018 година уби полицая Добромир Лазаров в пловдивския квартал "Кючук Париж", получи присъда.

Припомняме, че във вечерта на 20 май, когато неясните взаимоотношения на 32-годишната Люба Алексиева с двамата мъже са се намирали в точка на развръзка, ситуацията ескалира до там, че Лазаров бе намушкан няколко пъти с нож от командоса и издъхна от раните си. Желязков бе задържан същата вечер от полицията, но десетина дни по-късно бе освободен с по-лека мярка от Военно-апелативния съд в София.

Съдебната сага продължи близо 10 месеца. Делото протече при закрити врати, заради интимни подробности около живота както на Желязков, така и на жертвата – Добромир Лазаров. Процесът претърпя фалстарт в началото на годината, тъй като делото бе върнато на Военна прокуратура за прецезиране на обвинителния акт. Това стана по настояване на защитника на подсъдимия Красимир Елдъров и колегата му Кирил Николов, който представлява близките на жертвата, които бяха единодушни, че обвинителният акт страда от несъвършенства и механизмът на извършване на деянието не е описан.  

В първия обвинителен акт правната квалификация на обвинението бе разписана като умишлено убийство по чл. 115 от Наказателния кодекс. Впоследствие обаче Военният съд прие, че става дума за друго престъпление – превишаване пределите на неизбежната самоотбрана – по чл. 119 от НК, който предвижда наказание до 5 години затвор. 

Преди ден Желязков получи и своята присъда. Той бе признат за виновен, за това, че е превишил пределите на неизбежната отбрана. Магистратите постановиха присъда в размер на 4 години и 3 месеца, като наказанието ще бъде изтърпяна ефективно, при първоначален общ режим.

От доказателствата по делото става ясно, че действително са били налице за преквалифициране на обвинението от член 115 в чл.119.

„Имало е действително нападение от страна на жертвата. Клиентът ми е бил удрян с юмруци, след което е последвало сборичкване между двамата и с цел да се защити Желязков е нанесъл удара с ножа. Определено ще обжалваме присъдата в по-горна инстанция”, заяви пред наш репортер адвокат Красимир Елдъров.

Вижте цялата хронология на събитията тук:

Майката на сопотския полицай, убит от командос, с писмо до ген. Явор Матеев: 4 семейства са почернени завинагиКой е жертвата и кой насилникът във фаталния любовен триъгълник