Жалба и протест ще бъдат внесени в Апелативния съд срещу 20-годишната присъда на Илия Стоичков. Наказанието бе определено преди минути от Пловдивския окръжен съд, след като 42-годишният мъж бе признат за виновен за убийство по особено мъчителен начин, както и за насилствена кражба на златен синджир.

Припомняме, че Нейков бе открит мъртъв на 2 юли 2018 край Военна болница, след като е бил пребит и изнасилен с бейзболна бухалка в землището на село Оризаре. Основният мотив за убийството е връзка между жената на Илия - Иванка и Стефан, която карала част от студентското си обучение при 71-годишният доцент, който последните години преди смъртта си е бил пенсиониран, но работил като научен сътрудник в Институт по растителни генетични ресурси в Садово. 

Според защитника на Стоичков - адвокат Елдъров, наказанието не е справедливо, тъй като деянието не е квалифицирано правилно. Пред журналисти той бе категоричен, че подзащитният му е направил всичко възможно, за да реанимира доцента и, въпреки нанесения побой, не може да става дума за умишлено убийство. Според Елдъров в случая се касае за причиняване на смърт по непредпазливост след нанасяне на тежка телесна повреда. В този случай законът предвижда максимално наказание от 12 години затвор. 

Държавното обвинение пък ще настоява за доживотен затвор пред по-горната инстанция. Близките на починалия Нейков също не са съгласни с размера на присъдата. 

Съгласен съм с правната квалификация на деянието, но не и с присъдата! Искам доживотен затвор, заяви пред репортери синът на доцента Николай. 

20 години затвор за Илия, който уби доцент в Пловдив, след като го изнасили с бухалкаБлизките на жертвата ще получат общо 220 000 лв. кръвнина