Повдигнаха обвинения на полицаите Самуил Хаджиев и Атанас Качаков, прокуратурата иска постоянен арест

Качака е разследван и за отвличането на 28-годишен мъж

Пловдив 21.05.2021 18:00 52439 18
Повдигнаха обвинения на полицаите Самуил Хаджиев и Атанас Качаков, прокуратурата иска постоянен арест

Прокуратурата в Пловдив повдигна обвинения на шефа на Трето районно – Самуил Хаджиев и полицай Атанас Качаков, както и на още две лица.

Припомняме, че те бяха задържани при акция на отдел „Вътрешна сигурност” в сряда сутринта.

Окръжна прокуратура  - Пловдив привлече като обвиняеми  Самуил Хаджиев и Атанас Качаков затова, че на 5 април 2021 година, в село Болярци в съучастие, като извършители, са извършили действия по приготовление да придобият високорискови наркотични вещества – около 500 кг марихуана, от обект на фирма, която я произвежда с надлежно разрешение – престъпление по чл. 356а, вр. чл. 354а, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемите са се възползвали от служебното си положение.

Хаджиев е обвинен и за престъпление по чл. 289 от Наказателния кодекс - за това, че на 31 март 2021 година, в гр. Пловдив, е склонил длъжностно лице от разследващите органи от Трето РУ към ОД на МВР – Пловдив, да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването, като са извършени действия по разследването  - претърсване и изземване в база на пловдивска фирма и е образувано досъдебно производство, без да са налице законови основания за това и въпреки изричните указания на Районна прокуратура – Пловдив.

Самуил Хаджиев е действал като началник на Трето РУ към ОД на МВР – Пловдив. Спрямо него е повдигнато обвинение и за това, че на 19 май 2021 година, в град Кричим, в автомобила си е държал 50 броя патрони за огнестрелно оръжие, като не е взел необходимите мерки за сигурност, предвидени в закона – престъпление по чл. 338 ал. 1 от Наказателния кодекс.  

По същото досъдебно производство като обвиняеми за отвличане са привлечени полицейският служител Качаков, както и Д.Д. и С.И., за това, че в съучастие като извършители, са отвлекли 28-годишен мъж и е проявена особена жестокост към отвлеченото лице  – престъпление по чл. 142 ал. 3 т. 3 във вр. ал. 2 т. 2 и т. 6 вр. ал. 1 и чл. 20 ал. 2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.  Обвиняемите  Д.Д. и С.И. не са полицейски служители. Според разследването, отвличането е свързано с наркотични вещества.

С.И. е привлечен като обвиняем и за държане и разпространение на високорискови наркотични вещества – 23,2 грама амфетамин и 7,7 грама марихуана – престъпление по чл. 354а, ал. 1 от Наказателния кодекс. 

Четиримата обвиняеми – Хаджиев, Качаков, Д.Д. и С.И., са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Утре, 22 май 2021 г., Окръжна прокуратура – Пловдив ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.     

Най-тежкото, предвидено от закона наказание за обвиняемите Качаков Д.Д. и С.И., е това за отвличане, което е  от 10 до 20 г. лишаване от свобода или доживотен затвор. 

Най-тежкото, измежду предвидените от закона наказания за престъпленията, в които Хаджиев е обвинен, е от 3 до 8 години лишаване от свобода.

Със сигурност през последните 30 години  много полицаи са минавали от другата страна на бариерата. Извършвали са тежки престъпления, разпъвали са чадър над престъпници, влизали са в корупционни схеми, забърквали са се в наркотрафик. И все пак никога от началото на прехода не се е случвало цяло районно управление под тепетата да бъде изпразнено.

Това се случи на 19 май - датата, която ще бъде записана като една от най- срамните в историята на пловдивската полиция. 

19 май - най-срамната дата в историята на пловдивската полиция ОБЗОР

7 служители на полицията, включително и началника на районното - Самуил Хаджиев, бяха арестувани при операцията на Вътрешна сигурност. От Окръжна прокуратура обявиха, че за 24 часа са арестувани и пет лица от криминалния контингент. 
 
Според очевидци акцията е стартирала в началото на работния ден с ареста на самият началник. Последвал е обиск в кабинета му, както и обиск в дома му. Според Окръжният прокурор Румен Попов, прокуратурата и Вътрешна сигурност имат данни за участие на полицейските служители в корупционни схеми, вземане на подкупи, чадър над проституция,  наркоразпространение и др. 
 
Полицаят Атанас Качаков е един от задържаните също. Качака, чието име през последните години е замесено в множество скандали, е бил спрян в сряда сутринта в село Рогош, където живее. Той се опитал да избяга, когато видял полицейските коли на входа на селото, но след кратко преследване е заловен. 

Арестът на Качака /както е известен в града/, не е изненада за служителите на районното. Мъжът е бил сред доверените хора на началника на районното и острие на ударната група, събрана от Самуил Хаджиев. Той се ползвал с пълното доверие на Хаджиев и според негови колеги имал специални привилегии. 

Всъщност досието на Качаков е по -подходящо за ултрас, отколкото за полицейски служител. 

Белезници за Качака - едно от остриетата на наказателния отряд на Трето РПУДосието на Качаков е по-подходящо за ултрас, отколкото за полицейски служител

Изпрати новина