Със сигурност през последните 30 години  много полицаи са минавали от другата страна на бариерата. Извършвали са тежки престъпления, разпъвали са чадър над престъпници, влизали са в корупционни схеми, забърквали са се в наркотрафик. И все пак никога от началото на прехода не се е случвало цяло районно управление под тепетата да бъде изпразнено, а цели 7 полицейски служители начело с началника, да бъдат арестувани. 

Това се случи днес, на 19 май - датата, която ще бъде записана като една от най- срамните в историята на пловдивската полиция. 

Акцията стартира сутринта, след като екип полицаи от Вътрешна сигурност от Пловдив и София влязоха в Трето районно управление. Паралелно с това, други служители започват обиски по адресите на служителите, за които има информация, че са замесени в различни престъпни схеми. В 12 часа, в Трето районно имаше цифром и словом шестима служители - четирима от Криминална полиция и двама от Охранителна. Всички останали са арестувани или извикани на разпит. 

Окръжният прокурор Румен Попов направи официално съобщение за операцията и потвърди, че сред задържаните е началникът на районното Самуил Хаджиев. "Към момента са задържани 7 служители на областната дирекция и 5 цивилни. Но арестите продължават. Групата е под наблюдение повече от шест месеца и няма общо със смяната на кабинета. Политически мотиви няма, задържаните се разследват за тежки криминални престъпления, престъпления срещу правосъдието, длъжностни престъпления" , заяви Попов. 

Той уточни, че арестите не са за купуване на гласове. Прокуратурата и Вътрешна сигурност имат данни за участие на полицейски служители в корупционни схеми, вземане на подкупи, чадър над проституция и наркоразпространение и др. 

Половин час в Пловдив пристигна и служебният вътрешен министър Бойко Рашков заедно с директора на Дирекция "Вътрешна сигурност " Стефчо Банков. Той определи случилото се като "удар върху цялата полиция". "Тук съм, за да проведа много сериозен разговор с ръководителите на Областната дирекция на полицията в Пловдив. Това, което се е случвало тук, е удар върху цялата полиция. Ще има рокади задължително. Не може да бъде арестуван началникът на Трето РПУ и никой да не понесе отговорност" заяви Бойко Рашков. 

Той потвърди, че петимата цивилни са от криминалния контингент. "Говорим за симбиоза между полицаи и криминално проявени лица. Говорим за организирана престъпна група и тежки престъпления" каза министърът. 

Бойко Рашков изрази и възмущението си от занижения контрол в Областната дирекция на полицията. "Не може на територията на дирекцията да се вършат такива престъпления, а областния директор да не знае. Той е бил длъжен да оказва необходимия контрол. За съжаление не можем дори да го открием, за да разговаряме с него. Но ще говоря с Окръжния прокурор, за да видя какви данни имат за него" коментира той. "Прокуратурата ще си свържи работата, а ние ще извършим необходимите кадрови промени на съответни нива" заяви служебният министър. Той нарече участниците в престъпната схема "престъпници с пагон", които са си позволили да използват служебното си положение, за да извършват престъпления. “Аз това нещо няма да търпя и ще взема съответните мерки" , бе категоричен Рашков. 

Според източници на TrafficNews арестите в Пловдив са продължили и следобед. 

Изявлението на вътрешния министър Бойко Рашков гледайте ТУК!

 

Брифингъг на Окръжния прокурор Румен Попов гледайте ТУК!