Окръжна прокуратура – Пловдив повдигна обвинение на 48-годишния д-р Иван Димитров  заради убийството на Жоро Джевизов - Плъха. Както TrafficNews.bg съобщи, вчера крадецът  бе открит застрелян върху кола зад сградата на Областната управа. 

След разследване извършителят бе установен и задържан. Извършени са огледи на местопрестъплението, разпитани са множество свидетели, извършено е претърсване и изземване, назначени са тройна съдебно-медицинска, ДНК и химически експертизи, вкл. за наличие на барут и капсулен състав по взетите от обвиняемия обтривки, приобщени са записи от камери.

Д-р Иван Димитрове неосъждан. Същият не притежава разрешително за оръжие. Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, в рамките на които предстои да се преценят предпоставките за внасяне на искане до съда за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което докторът е обвинен, е лишаване от свобода от десет до двадесет години.

Джевизов е влязъл в къщата на лекаря заедно със свой съучастник. Собственикът ги е чул и излязъл да види какво става, тъй като в съседните стаи спели съпругата и децата му. Тогава Плъха го нападнал с нож и го е ранил в крака. Другият крадец побягнал, а лекарят стрелял няколко пъти. Бандитът е издъхна навън от рана в гърдите. Лекарят твърди, че оръжието не е било негово, а е изхвърлено от другия съучастник. Пистолетът е самоделка. 

Приятелите му описват д-р Димитров като емоционален, но много възпитан мъж. Тренирал редовно и бил в много добра физическа форма.  

Крадецът, известен с прозвището Плъха, е стар познайник на полицията. Основната версия на полицията, че някой е засякъл крадеца на местопрестъплението и го е застрелял, най-вероятно ще се  окаже резонна. До трупа на Джевизов е открит нож, който е негов, а по острието е намерена кръв, която съвпада с тази на лекаря.