6 месеца порицание получиха полицаите, обвинени за полицейско насилие върху арестант в Трето районно. Старши инспектор от „Охранителна полиция” и двама негови колеги бяха разследвани, след като на 20 октомври 24-годишният Борислав Игнатов заяви, че е бил жестоко пребит през нощта от двама полицаи в районното. Близките му депозираха жалба в прокуратурата срещу полицейското насилие.

Както TrafficNews разказа тогава, Игнатов бил задържан след  сбиване в Шекера на 19 октомври. Полицейски патрул спрял за проверка близо до махалата 37-годишен мъж, който бил с криминално досие. В същото време се намесил друг жител на квартала, който счупил стъкло на полицейската патрулка. След това виновникът избягал. По-късно Борислав Игнатов, който бил счупил стъклото, отишъл с родителите си в районното заедно с адвокат и се предал. Наложена му била полицейска мярка задържане за 24 часа. 

Проверяват сигнал за полицейско насилие в пловдивското Трето районно

Ден по късно адвокатът му , който отишъл за разпита пред дознател, го намерил с разбита глава и целия в кръв. Младият мъж твърдял, че е пребит от двама униформени в районното. Те са го удряли с палки по главите и го наричали "мръсен циганин". 

Веднага бе разпоредена проверка, която продължи до края на декември. Изгледани били камерите от сградата на управлението за времето от 12:00 часа на 19-ти до 10:30 часа на 20 октомври.

От кадрите обаче става ясно, че Борислав Игнатов е бил изведен от килията минути след 18:30 часа и заведен в стаята за разпознаване. Там той и униформените прекарали 2 минути, след което бил заведен до тоалетната. После двамата служители на Трето районно напускат стаята, а Игнатов излиза от санитарния възел. Постовият му връчва кофа и парцал и момчето започва да чисти. По данни от камерите 24-годишният жител на Шекера е жив и здрав.

Въпреки това обаче, служителите  бил санкционирани, но не и за насилие. Униформените са наказани с 6 месеца порицание, тъй като са контактували и са извеждали арестант от килията без знанието и разпоредбите на водещия дознател.

Един от служителите – старши инспекторът, е подал жалба за санкцията до Административен съд – Пловдив. Той е атакувал „порицанието” пред магистратите с мотива, че е неправилно и незаконосъобразно.

Съдът обаче поряза жалбата на униформения. В мотивите си магистратите изрично са посочили, че се касае за дисциплинарно нарушение и неспазване на изричните заповеди на началника на Трето районно. Освен че отхвърлиха жалбата му, магистратите осъдиха инспектора да заплати направените съдебни разходи.

Междувременно Борислав Игнатов е привлечен като обвиняем за случката в Шекер махала, при която бе потрошена патрулка. Оказва се, че младият пловдивчанин е с криминални прояви и неведнъж е бил клиент на полицията.

Още за случая от Трето районно може да видите ТУК: 

Близки на бития в пловдивско районно: Молехме полицаите да спрат, те се смееха и се заканвахаДисциплинарни наказания ще бъдат наложени на служителите на Трето РУП, ако се докаже вината им