Лошото здравословно състояние на 41-годишния полицай Ангел Георгиев, който е обвиняем за смъртта 46-годишния Огнян Йорданов от село Милево, спъна старта на делото.  Днес Георгиев трябваше да се изправи пред Окръжен съд-Пловдив за разпоредително заседание, където да стане ясно дали ще признае вината си или ще поиска съдебния процес да протече по общия ред с разпит на свидетели. Заради спешна операция обаче Георгиев не успя да присъства в залата.

Припомня, че при първоначалната версия полицаят трябваше да бъде обвинен в тежко умишлено престъпление, а именно убийство на Огнян. След готовите резултати на съдебномедицинската експертиза, е станало ясно, че не ударите, които е имало по тялото на жертвата са причината за смъртта, а вероятно друг здравословен проблем и количеството изпит алкохол. Така обвинителният акт срещу Ангел е бил изменен, а към момента му  е повдигнато обвинение за това, че е причинил по непредпазливост смъртта на Йорданов, вследствие на умишлено нанесени леки телесни повреди, които са причинили болка и страдание, без разстройство на здравето – престъпление , за което се предвижда само до пет години лишаване от свобода.

Ангел Георгиев и Огнян Йорданов са от село Милево. Те се познавали и били в много добри отношения. До инцидента се е стигнало, когато на 3 септември 2022 г. в селото се провеждал събор, а  двамата и техни приятели отишли там и употребили голямо количество алкохол.  В късните часове се отправили към дома на Ангел, за да продължат да се черпят. Преди да влязат възникнало спречкване в групата. Огнян бил ударен, след което извадил нож и това подразнило Ангел.

Под влияние на изпитото количество алкохол  той започнал да нанася удари с ръце и крака по тялото на Огнян. Пострадалият паднал на земята, а групата влязла в къщата. Малко по-късно близък до компанията също се насочил към дома на Ангел. Той видял падналия мъж и съобщил на другите. Домакинът и новопристигналият решили да преместят пострадалия, като за целта го натоварили в микробус, закарали го до стадиона в селото, оставили го там и се върнали в къщата на Ангел. На 4 септември 2022 г. сутринта преминаващ покрай стадиона мъж подал сигнал на тел. 112. На място пристигнали полицейски и медицински екипи, които констатирали смъртта на Огнян. 

На днешното заседание в залата присъстваха 10 човека от семейството на жертвата. Фамилията и защитата им- адвокат Слав Даскалов депозираха молби за предявяване на граждански искове. Същите искаха да бъдат конституирани и като частни обвинители.

Жители на Милево на протест в Пловдив: Ангел не е убиецБлизките на обвинения полицай смятат, че виновникът е друг

Държавното обвинени обаче помоли съда да не бъде даден ход на днешното заседание, предвид липсата на обвиняемия. Със същата теза бяха и адвокатите на Георгиев-  Светлана Званчева и Васил Василев.

„Макар да не е тежко по смисъла на закона престъпление, обвиняемият би искал да присъства на заседанието и затова следва то да бъде отложено,” заяви адвокат Званчева.

Юристката добави, че с молба са заявили за желанието на обвиняемия процесът да протече при съкратено съдебно следствие и за това ще е нужно неговото присъствие.

Така магистратите насрочиха делото за средата на месец май, а относно предявените искове на пострадалото семейство, съдът ще се произнесе след даване ход на следващото заседание.

Изправят на съд полицая, обвинен за убийството в село МилевоЗа това престъпление законът предвижда наказание от 10 до 20 години