Пловдивският окръжен съд взе най-тежката мярка задържане под стража спрямо Борислав Христов. Припомняме, че 49-годишният служител на ДАНС бе арестуван преди два дни и се сдоби с обвинение за рекетпи подкуп. 

Христов, е приложил изпитана схема на земеделеца от Карлово, за да го превърне в "редовен абонат". Той го предупредил, че срещу него има образувана проверка и му обещал протекция срещу ежемесечни "вноски". 

През септември ДАНС започнали проверка за неправомерно получаване на субсидии от еврофондове. В агенцията са постъпили сигнали , че животновъди декларират по-голям брой животни, отколкото отглеждат и съответно получават повече субсидии. 

Въпросният земеделски производител отглеждал голям брой животни и също бил сред проверените. На този етап няма информация дали животновъдът е имал нарушения. Но Христов успял да го убеди, че има констатирани нарушения и започнал да го изнудва. 

През септември 2021 г. той поискал 1500 лева от земеделеца, като го убедил , че го чакат огромни глоби. Изплашен, земеделецът ги платил. Следващият месец служителят отново се свързал с него и поискал поискал нови 1000 лева. Тогава обаче карловецът подал жалба в ДАНС - София. На следващата среща той предал 750 лева на дансаджията, но цялата операция вече била записана, а парите за подкупа - описани и белязани. След срещата Христов е арестуван в сградата на ДАНС на ул. "Княз Богориди" в Пловдив, а при обиска сумата е открита в него. 

Общата сума на неправомерно получените средства е 2250 лева.

 

 

Съдът прецени, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че Христов. е автор на престъплението, за което му е повдигнато обвинение. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 6 години и глоба в размер до 5000 лева.

Според съда при мярка, различна от задържане под стража, липсва опасност от укриване, но е налице реална опасност да извърши престъпление. Високата обществена опасност на дееца се извлича от конкретните му действия и проявената упорита престъпна воля при многократното изнудване на пострадалия при искането на подкуп, за да не бъдат сигнализирани компетентните органи за твърдени нарушения. Според съда в случая общественият интерес следва да вземе превес над личния и въпреки влошеното здравословно състояние на обвиняемия и семейната и трудовата му ангажираност, единствената адекватна мярка е задържане под стража.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 18 ноември 2021 г. от 10.00 часа.

Дансаджията Борислав Христов опитал да сложи земеделеца на месечен "абонамент"Окръжна прокуратура ще поиска от съда да му бъде наложена мярка "задържане под стража"