Престъпна група, извършила палеж, отвличане и изнудване е разбита от пловдивската полиция, съобщи на брифинг, започнал преди минути окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. 9 души са задържани, а сред тях е и служител на ДАНС - София. В ареста с постоянна мярка  в момента са четирима, един от освободен под гаранция, а другите са разпитани като свидетели. 

Разследвантето започва след палежа на магазина за моторни масла на бул. "Дунав" , собственост на фирма "Билара Импорт". На 19 септември през нощта магазинът бе изпепелен при огромен пожар. Огънят погълна 6 тона моторно масло, а само бързата намеса на пожарната спаси съседната сграда и няколко коли. 

Пловдивските криминалисти са установили, че палежът е извършен от двама души.  Впоследствие се оказва, че същите хора са участвали в мащабна схема за пране на пари. Столична кантора по поръчка на чуждестранни граждани е регистрирала стотици дружества, в които са превеждани огромни суми, с които е оперирано в офшорни зони. Дружествата са регистрирани на имената на роми. Един от тях обаче имал неблагоразумието да изтегли 39 000 хиляди евро. В последствие представители на кантората са го погнали, като са отвлекли майка му от дома й във Войводиново и са го изнудили да съобщи на кого е предал парите. Получателят се оказва собственикът на магазина за масла, който впоследствие е бил подпален. 

Ромите -бушони получавали по 100 лева на дружество, уточни директорът на пловдивската полиция ст. комисар Йордан Рогачев. 

Служителят на ДАНС е осигурил пълна информация за собственика на магазина и семейството му. Впоследствие магазинът е изпепелен за предупреждение. 

Още 7 лица са обявевени за национално издирване, съобщи Окръжният прокурор Румен Попов. Част от участниците в схемата са били предупредени за предстоящата информация и са успели да се укрият. Опитали са се и да заличат част от слудите и доказателствата за престъпленията. 

Окръжният прокурор изказа и специална благодарност на директора на ДАНС и шефа на Вътрешна сигурност, които са помогнали за разкриване на техния служител.