50-годишният американец Крисуел, който потроши автобуси в Пловдив, бе доведен с белезници в Районния съд под тепетата днес, за да бъде разгледана мярката му за неотклонение. Мъжът твърди, че не помни нищо от вандалския акт и че е бил пиян. 

Припомняме, че на 30 ноември 50-годишният чужденец счупи стъклата на два автобуса от градския транспорт и една маршрутка. Превозните средства били спрели на автобусна спирка до Пето районно полицейско управление в Тракия. Изненадващо пред първия рейс изскочил мъж, който изкъртил една от чистачките и с нея започнал да нанася удари по предното стъкло. После се насочил към втория спрял рейс. Но този път изкъртил и страничния прозорец,  до който стояла пътничка. Накрая счупил стъклото и на маршрутката.

“Направих голяма грешка. Не помня. Ударих си главата в тази нощ. Готов съм да заплатя щетите и много съжалявам, не си спомням нищо. Последното, което помня е барът. Готов съм да остана в България докато приключи съдебния процес", посочи американецът. 

Крисуел бил на бизнес посещение у нас. Той е инженер по професия и се занимава с компютри, също така е семеен. С тези мотиви защитата поиска най-леката мярка - "подписка". 

"Не си спомня нищо от деянието. В обясненията си твърди, че е употребил голямо количество алкохол като смята, че са му сложили нещо в питието и затова не помни нищо", посочи адвокатката на Крисуел. По думите ѝ чужденецът е готов да съдейства. 

Защитата на Крисуел поясни, че американецът не е осъждан и не е обществено опасен. Адвокатката добави, че Крисуел е под стрес, защото е в чужда държава и не знае български.

“Стресът, който защитата твърди, че той изпитва не може да се сравни със стреса, който е причинил на свидетелите, пред които се е случило деянието. Затова ви моля той да остане в ареста”, добави държавното обвинение.

По данни на прокуратурата нанесените щети по автобусите са оценени за 6000 лева. 

Държавното обвинение поиска американецът да остане в ареста, защото има опасения, че при по-лека мярка има опасност да се укрие, защото няма постоянен адрес и е чужденец.

Съдът от своя страна счете, че ако американецът остане извън пределите на ареста не са налице предпоставки да се укрие, тъй като чуждото му гражданство не може да бъде мотив, който да възпрепятства разследването. Магистратите смятат, че той не би извършил и друго престъпление, ако му бъде наложена по-лека мярка. Така съдът наложи мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5 хиляди лева.

Пиян чужденец потроши няколко автобуса в Пловдив тази сутринДействието се е развило в Тракия