Петима обвинени за данъчна измама. Ощетили бюджета с близо 9 милиона лева. По случая са били задържани четирима от организираната престъпна група. Петият обвинен все още се намира в чужбина.

Разследващите установили, че от април 2014 г. групата избегнала плащането на корпоративен данък и ДДС, а механизмът включвал регистриране на офшорни фирми и дружества в Гърция, пишат от “24 часа”. Всичко ставало с подставени лица, контролирани от обвинените лица. Декларирали се несъществуващи доставки на спортни стоки и продажби през Интернет, които не били отчитани никъде.

Групата е била неутрализирана само преди няколко дни - на 17 април, след акция на ГДБОП. Извършени са били претърсвания на жилища, счетоводна къща и цял етаж от офис сграда. Под надзора на Специализираната прокуратура са били иззети документи, компютри и печати на фирми, банкови карти и мобилни телефони.

На престъпната група са повдигнати обвинения от спецпрокуратурата. На четиримата задържани са определени парични гаранции в различни размери, които варират от 20 000 до 100 000 лв.