Пазарджишкият бизнесмен Георги Петраков загина след падане от третия етаж вчера. Мъжът е открит с черепно мозъчно – травма и е откаран в МБАЛ – Пазарджик, където по-късно е починал. Той е страдал от деменция и близките му го заключвали в стаята му на третия етаж, съобщава Пазарджик днес.  На този етап не е ясно дали е паднал през прозореца или е избрал сам да сложи край на живота си. 

Историята на пазарджишкия бизнесмен е показателна за прехода. Той натрупва първоначалния си капитал, търгувайки със зърно. Изкупува големи количества от земеделски кооперации, много от които по-късно имат претенции към него. Строи фуражен цех и започва да зарежда с фураж ферми за животни в района. Собственик на свинеферма от село Кочово обаче натрупва сериозни задължения към Петраков и предлага да се разплати, като му даде прасета , готови за клане. договорката е направена на среща в новотела, в присъствието на свидетели, но не е подкрепена с документ. Когато Петраков отива с камион да натовари стоката , намира фермата под ключ. Той обаче влиза и извежда договорения брой прасета. Откарва ги в кланица в Радиново, където вече го чака полиция. 

Той е арестуван, а срещу него е образувано дело. Окръжният съд го осъжда на три години условно, а Апелативният в Пловдив заменя присъдата с ефективна. Според запознати това става с протекцията на известен пловдивски магистрат, кой се оказал близък на фермера от Кочово. В крайна сметка 76-годишния бизнесмен влиза в затвора, а междувременно комисията Кушлев прави запор на имуществото му. На първа инстанция съдът решава да отнеме цялото му имущество, но в последствие това решение е отменено и той заплаща само стойността на въпросните прасета. 

В този период бизнесът му вече е съсипан, а Петраков е принуден да залага имуществото си, за да има средства, да води съдебните дела. Срещу него е имало и други наказателни дела - за неплащане на ДДС, за използване на документи с невярно съдържание, за бракониерство. Близък е до друг клиент на правосъдието - бившият кмет на Пазарджик Иван Евстатиев, който бе осъден за изнасилване.