Главният командир на отделение в затвора в Пловдив - Светлозар Андонов е временно отстранен от длъжност. Срещу него и други служители от мястото за лишаване от свобода е назначена проверка, след като бе разбит канал за внос на забранени вещи и вещества в пределите на затвора. 

Припомняме, че в началото на ноември жена от ромски произход е донесла на свой близък багаж, който бил приет от дежурните, въпреки, че приемът на багаж в делничен ден е забранен. Чантата, била приета със съгласието на командира Светлозар Андонов. Сигнал за нарушението бил изпратен до временно изпълняващия длъжността началник на затвора Запрян Илиев, който веднага разпоредил вътрешна проверка. В чантата били намерени телефон, зарядно и домашно приготвена храна. За всяко едно от тези неща има забрана да бъде внасяно зад решетките. 

Багажът е бил предназначен за затворник с прякор Лъки. 

Пресякоха канал за внос на забранени вещи с участието на надзиратели в затвора в ПловдивЗапочнала е дисциплинарна проверка срещу служителите

Няколко дни по-късно е започната проверка за изясняване на постъпилите данни за допуснато дисциплинарно нарушение от младши експерт Андонов, а на 20 ноември е образувано дисциплинарно производство срещу него. Същият ден е издадена и заповедта за временното отстраняване на командира от длъжност.

Документът обаче не бе връчен на Андонов, тъй като същият е бил в болничен. Дългото отсъствие на същия е забавило влизането в сила на наказанието.

Така до средата на март тази година, когато командира се връща на работа. Тогава той е получил заповедта, били са му отнети служебната карта и оръжието. От докладната е станало ясно, че това не е първото провинение на Андонов. Установено е че системно той е допускал нерегламентиран внос на багаж, както и свиждания на лишени от свобода със свои близки извън определените дни за това.

Не удовлетворен от наказанието си Светлозар Андонов е подал жалба срещу отстраняването си. Започнато е дело, чийто край обаче се оказа не в полза на командира. Пред магистратите в Административния съд, той е заявил, че заповедта е незаконосъобразна.

Жалбата му е останала без уважение, тъй като според съда с оглед на служебното му положение, съществува възможност Андонов да осуети разкриване на истината, включително чрез въздействие върху колеги и подчинени. От докладните записки по производството става ясно, че именно командирът е издал заповед багажа да бъде внесен. Той може да повлияе върху свидетелите.  

В края на месец януари пък главният надзирател на пловдивския затвор – Тодор Илиев бе дисциплинарно уволнен. Той и Светлозар Андонов бяха разследвани след случая с внос на забранени вещи и вещества.

Уволниха дисциплинарно главния надзирател от пловдивския затворСветлозар Андонов, заемащ длъжността командир, все още е в болничен