Нови арести на територията на Пловдвиска област са били направени във връзка с издаването на фалшиви зелени сертификати, научи TrafficNews. За тях има информация за извършване на престъпната дейност, като информацията бе потвърдена от Районна прокуратура, които ще разкрият повече подробности. 

В същото време обаче днес тримата медици и зъболекарът, които бяха арестувани вчера, вече са пуснати на свобода, след като им е изтекъл срокът за задържане по закона за МВР, научи TrafficNews.

Припомняме, че най- малко 250 души са получили фалшиви зелени сертификати от медицинските центрове в Асеновград и Раковски. Схемата е действала от близо два месеца. Декларациите, които бяха задължителни до 19 ноември , са били попълвани с лични данни на лицата, а в края на деня те са въвеждани в националния регистър и от там са издавани зелени сертификати. При проверката е установено, че лицата, които са получили сертификати по времето на ваксинацията изобщо не са били на територията на страната. 

Лекари от Асеновград и Раковски издали фалшиви сертификати на 250 души, докато са в чужбинаПолиция и прокуратура проверява 20 000 декларации, задържани за трима лекари и зъболекар

„Разследването продължава, все още се разпитват лица в Икономическа полиция. Преглеждат се всичките 20 000 декларации за информирано съгласие. Проверката е много динамична, провежда се с изключително бързи темпове”, заяви прокурор Атанас Илиев от Районна прокуратура. Той добави още , че към този момент не може да се предостави допълнителна информация, тъй като следствените действия продължават.

Както медията ни съобщи, образувани са две досъдебни производства , които се разследват от Икономическа полиция. Лишаване от свобода до 5 години, глоба от 10 000 до 50 000 лева за нарушение на противоепидемичните мерки грози както нарушителите, така и организаторите на схемата. Възможно е обаче да бъдат повдигнати и други обвинения. 

Управителят на МБАЛ Асеновград: Лекарите в COVID кабинета са прекрасни хора, никога не е имало оплаквания от тяхДвама медици са поставяли ваксините