Над 100 кг амфетамини са открити при арестите в Пловдив по време на операция "Бяло", съобщи зам. апелативният прокурор Румен Попов. През последните 48 часа са докладвани обвинения на 50 лица на територията на Пловдив и Пазарджик, като 24 от тях са задържани. По стари досъдебни производства са извършени 11 обиска. В Пловдив са задържани 27 лица - 18 по стари и 9 по нови досъдебни производства. 

Единият от арестуваните е 17- годишния единадесетокласник, за който TrafficNews съобщи. Той е арестуван край училище "Никола Вапцаров" , като е продавал амфетамини по 50 лева хапчето. 

"Целта на МВР и прокуратурата е да предотврати разпространието на наркотици в училищата. Родителите също трябва да бъдат по- внимателни - с какви пари разполагат децата им и за какво ги харчат", коментира Румен Попов. 

В акцията са включени и проверки по пътищата  за шофиране под въздействието на дрога. "Ръководството на Апелативна прокуратура се надява тези проверки да продължат, защото е ясно че тази дрога идва отнякъде. Практиката показва, че в повечето случаи се касае не за марихуана , а за синтетична дрога" , заяви зам. апелативният прокурор.  

През последните два дни на терен работят над 500 служители на ОД МВР в изпълнение на задачи, поставени от ръководителите на структури. Образувани са 9 производста за държане и разпространение. Случаите търпят развитие и се документират, допълни директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Васил Костадинов. 

"Акцент в работата ни е работата около учебни заведения и места, където се събират ученици. В помощ на полицията са и екипи на Жандармерията. Екипите работят на територията на Столипиново , Шекер махара, в Карлово, Раковски, Стамболийски" , каза директорът.  

В неделя вечерта TrafficNews отрази началото на операция "Бяло" в Пловдив с арести на Карловско шосе, на изхода на града. 

Видео: