Окръжна прокуратура–Пловдив прие по компетентност досъдебно производство за смъртта на малката Севда. Осиновеното момиченце почина на възраст от 1 година и 9 месеца. 

До момента разследването се водеше от Районна прокуратура–Пловдив. На 16.10.2022 г. детето почина в болницата в Пловдив и в тази връзка делото е било изпратено по компетентност на Окръжна прокуратура-Пловдив.

Припомняме, че Севда постъпи в лечебно заведение с тежка черепно-мозъчна травма, вследствие на упражнено насилие. Предвид събраните под надзора на Районна прокуратура–Пловдив доказателства, че детето е било малтретирано от осиновителкара си Айше , на същата е било повдигнато обвинение за нанасяне на тежка телесна повреда на малолетно лице в условията на домашно насилие.

Разследването в Окръжна прокуратура–Пловдив обаче ще се води за евентуално извършено престъпление по чл. 124 ал. 1 от Наказателния кодекс, а именно за причинена по непредпазливост смърт на малолетно дете, вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда.

Окръжна прокуратура–Пловдив е дала указания за извършване на действия по разследването, което се провежда от отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР – Пловдив. След събиране на доказателства, предстои да бъде извършена преценка за евентуално повдигане на обвинение от Окръжна прокуратура–Пловдив по горепосочения текст.  

Повече по случая вижте тук: 

След смъртта на 2-годишната Севда: Надя Танева настоява осиновители да посещават психологЗаподозряната майка на малко дете е отговаряла на условията за кандидат-осиновител

Черепно-мозъчна травма е причината за смъртта на 2-годишната СевдаОкръжна прокуратура поема случая

След 3 седмици в кома: Почина 2-годишното дете, което беше малтретирано от осиновителката сиМалката Севда беше с черепно- мозъчна травма, фрактури, увреждания на белия дроб