„Необходимо е да има задължителни посещения при психолог от осиновители”. Това заяви пред TrafficNews Надя Танева, която е директор на Дирекция социално подпомагане- Пловдив. След смъртта на  2-годишното дете, за което имаше съмнение, че е малтретирано от собствената си майка, Танева коментира, че ще е от голямо значение осиновителите да посещават по свое желание психолог, с който да работят , за да ги подкрепя в това ново амплоа на родители. 

Това, което мога да кажа, че майката е кандидатствала като кандидат-осиновител, респективно в тримесечен срок е необходимо да бъде вписана в регистъра. По време на вписването тя е предоставила всички необходими документи, които са по наредба. Преминала е и успешно съответното обучение. Тоест заключението е, че тя може да бъде осиновител.  Относно нейните доходи и това с какво се занимава, тя е декларирала висок доход над 1000 лева, със собствен бизнес и съответно е представила нотариален акт на собствен апартамент. Тя е отговаряла и на тези условия. Така Дирекция социално подпомагане- Пловдив няма причина да откаже вписването в регистъра. „ Това добави  още Надя Танева.

Припомняме, че черепно-мозъчна травма е причината за смъртта на 2-годишната Севда, която почина на 16 октомври в УМБАЛ "Свети Георги". Днес на брифинг, Районният прокурор Чавдар Грошев съобщи, че по делото е постъпила експертна справка, която сочи каква е причината за смъртта. Затова делото ще бъде изпратено по компетентност на Окръжна прокуратура. Разследването ще продължи по чл.124 от НК за причинена смърт по непредпазливост.

Малката Севда беше с черепно-мозъчна травма, фрактури, увреждания на белия дроб и следи от ухапвания. Първочалната версия на майката Айше е, че малката е паднала от леглото, изпаднала в безсъзнание и тя се опитала да я свести, като я е захапала няколко пъти. Според лекарите, извършили първоначалния преглед на детето, травмите не потвърждават разказа на майката. Те смятат, че детето е било малтретирано.

В момента Айше все още е в ареста, след като и на втора инстанция магистратите се съобразиха с доводите на държавното обвинение, а именно, че тя е виновна за състоянието на дето. 

На база на аутопсията, ще бъде извършена съдебно-медицинска експертиза. До този момент майката не се е признала за виновна. 

 

Черепно-мозъчна травма е причината за смъртта на 2-годишната СевдаОкръжна прокуратура поема случая