Пеньо Мангъров-Чешкия ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и изнасилване на жена в условията на продължавано престъпление и опасен рецидив. Това решиха магистратите от Върховния касационен съд.

Припомняме, че през юни 2022 г. Пловдивският окръжен съд го осъди на 6 години затвор при първоначален строг режим, за това, че на на 6 януари 2019 г. в периода от 3.30 до 10.00 часа в къща в  София е изнасилил три пъти пловдивчанка, като заплашвал с насилие нея и семейството й.

В началото на ноември 2022 г. Апелативен съд - Пловдив увеличи двойно присъдата на Пеньо Мангъров – Чешкия, като му даде 12 години затвор. Апелативните магистрати отмениха оправдателната част на първоинстанционната присъда и подсъдимият беше признат за виновен по обвинението за отвличане, като му е наложено наказанието „лишаване от свобода“ за срок от 12 години. Увеличен от 6 на 8 години беше срокът на наказанието „лишаване от свобода“ по обвинението за принуда. Така беше определено едно общо най-тежко наказание за двете престъпления – „лишаване от свобода“ за срок от 12 години. Той беше освободен срещу 25 000 лева гаранция.

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) остави в сила въззивната присъда на Апелативен съд – Пловдив. Решението не подлежи на обжалване и протест.

Лоша изненада за Пеньо Мангъров! Апелативен съд удвои присъдата муМагистратите го признаха за виновен за отвличане и изнасилване

Досието на Мангъров е доста богато и славата му в ъндърграунд средите е от преди повече от 20 години. През септември 2018 той отново бе задържан за сексуално престъпление. През 2004 г. Пеньо е осъден на 8 г. затвор за изнасилване в Пловдив. Излиза през октомври 2010 година.  През юни 2011 г. той е задържан от служители на ГДБОП в столичния квартал “Люлин”. До ареста му се стига след продължило над половин година разследване. Мангъров е арестуван, защото изнудвал няколко жени за баснословни суми, биел ги, заплашвал ги с убийство, принуждавал ги да проституират и да му дават различни вещи - телевизори, златни бижута, лаптопи и мобилни телефони.

Макар, че Мангъра има в досието си множество сексуални издевателства, той е доста популярен сред дамите. Преди няколко години две известни дами се хванаха за косите за него. Бившата му любовница Ели Кузмова -Владкова, и тогавашната му съпруга - Мис Силикон 2011 - Лили Иванова си размениха остри реплики в ефир на тема Чешкия. 

Името на Сашо Чешкия нашумя в края на миналия и началото на този век. Той бил издирван от прокуратурата в Чехия за две поръчкови убийства. Едното е от декември 1998г. на богатия строителен предприемач Ладислав Цимерман. Второто покушение е от април 1999г. на осветителя в Народния театър в Прага Иржи Витек. От прокуратурата в Чехия търсили над 2 години Мангъров и го открили в нашенски затвор. Сашо Чешкия, както още е известен, излежавал присъда за изнасилване на студентка. В Прага Мангъров получил 30 години затвор при задочно съдене, която присъда била отменена. През септември 2009г. Мангъров получи 20 години затвор за убийството на Цимерман от окръжния съд в Пловдив, който го оправда за второто убийство на Иржи Витек.