Близо четири месеца след жестокото убийство на Димитър Малинов в Цалапица, двамата братя Валентин и Борислав Динкови, обвиняеми като помагачи в престъполението,  ще се изправят пред Районен съд-Пловдив в сряда. Към момента те са с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ и се намират в следствения арест към затвора в Пловдив.

Динкови са предадени на съд за това, че на 20 юни 2023 г. – 21 юни 2023 г. в Цалапица в съучастие като извършители, са спомогнали на Рангел Бизюрев, извършил на 20 юли 2023 г. умишленото убийство на 24-годишния Димитър Малинов, да избегне и да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване. Борислав бе осигурил транспортирането на тялото на Димитър с кола, а Валентин бе донесъл кирка и лопата, за да бъде изкопана дупка и да го заровят. След това Динкови нахвърляли отгоре строителни отпадъци от близкото сметище. 

Обвиняемите не са се споразумели с Рангел Бизюрев за тези си действия преди извършване на самото деяние.

Според внесения в съда обвинителен акт,  обвинението на близнаците все още е по чл.294, ал.1, вр. чл.20, ал.2, вр. ал.1 от НК, за лично укривателство. За това престъпление законът предвижда лишаване от свобода до пет години.

 Разследването по отношение на Рангел Бизюрев продължава за извършено убийство, квалифицирано по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 3, вр. чл. 115 от Наказателния кодекс под надзора на Окръжна прокуратура-Пловдив. За установяването и задържането му е издадена Европейска заповед за арест, за която към момента няма данни да е изпълнена.

Адвокатът на семейството на убития Митко: Никой не вярва, че близнаците са само свидетели

Именно квалификацията на обвинението  предизвика вълна от протести. Близките , роднини и жители да Цалапица, всекидневно организираха шествия с искане за справедливост. Всички, подкрепящи семейството на убития Митко, пожелаха двамата братя да бъдат обвинени като съучастници, а не помагачи, защото за тях това е съучастие в убийството. Протестите продължават под  наслов „Аз съм Митко и няма да мълча”!. Такъв ще бъде организиран и на утрешния ден. 

Междувременно бе разпоредена проверка от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, за да се проследи дали има допуснати нарушения от страна на полицията в разследването за жестокото престъпление. Нейните резултати бяха оповестени преди дни, като стана ясно, че са установени допуснати са съществени пропуски и нарушения при реакцията на МВР след убийството в Цалапица.

Именно заради тези пропуски установеният като извършител- Рангел Бизюрев е напуснал страната. Проверяващата комисия не е открила данни за прикриване на случая или прояви на протекция спрямо двама братя близнаци-  Валентин и Борислав Динкови , съпричастни към престъплението.

Констатирано е  недобро взаимодействие на ОДМВР – Пловдив и РУ – Стамболийски, както и липса на организация за осъществяване на издирвателната дейност.

Във връзка с проверката  бяха образувани няколко дисциплинарни производства. Едното, от което е срещу бившия директор на ОДМВР - Пловдив Васил Костадинов, на когото има издадена заповед за налагане на дисциплинарно наказание "уволнение" . Заповед за дисциплинарно наказание "уволнение" има и срещу гл. инспектор Ангел Керпиев – началник на РУ – Стамболийски.  Третото такова е срещу инспектор Дамян Капов, който е бил в група "Криминална полиция" към РУ – Стамболийски при ОДМВР – Пловдив, за което се предвижда налагане на дисциплинарно наказание "уволнение" за "деяния, несъвместими с етичните правила за поведение на държавните служители в МВР, уронващи престижа на службата". Служителят временно е отстранен от длъжност. Срокът на производството е до 25 декември.

В 1-ва част на разследването на Тина Ивайлова и екипа на GlasNews,  стана ясно, че събитията от нощта на 20-ти юли, вероятно не са се случили на посочената от единия близнак локация.  В разследването бе показано предполагаемато лобно място на 24-годишния Митко, както и хорнологията на жестокото убийство.  Тази неделя, очаквайте 2-ра част на разследването на Тина Ивайлова  и екипа  на GlasNews !

Илинден за Митко: Хронологията на едно жестоко убийство ВИДЕОРазследване 1-ва част

Проверката приключи! Наказват полицейски шефове заради убийството на Митко от ЦалапицаУстановени са допуснати съществени пропуски и нарушения при реакцията на полицията

"Аз съм Митко и няма да мълча"! Протестиращи се събраха на лобното място на Димитър в Цалапица

Посрещнаха близнаците от Цалапица с викове "Убийци!"Съдът решава дали да останат в ареста, протестиращи заплашват със саморазправа

Пореден протест в Цалапица: Близки на убития Митко обградиха къщата на бабата на близнацитеМайката Атанаска Бакалова призовава Бизюрев да се предаде и да разкаже истината

Близнаците в съда: Митко ни беше приятел! Съжаляваме!Като ви беше приятел, защо го заровихте, вместо да му помогнете, скочиха срещу тях близките на убития Димитър Малинов