НАП направи проверка на бензиностанция в Пловдив и състави акт затова, че дружеството не е регистрирало всяка продажба на стоки и услуги по данъчна група според вида на самите продажби.

Проверката е извършена на 19.02.2021 година от служители на НАП Пловдив и Българския Институт по Метрология в бензиностанция ЕКО на булевард  Васил Априлов.  От агенцията твърдят, че служителите на бензиностанцията са длъжни да регистрират всяка продажба на стока или услуга по данъчни групи, според вида на продажбите – в случая става въпрос за стоки и услуги, които се облагат с 9% ДДС или така наречените ресторантьорски услуги.

В хода на проверката бил изведен дневен финансов отчет, според който продадените храни и напитки в бензиностанцията са маркирани в група, където се облагат с 20% ДДС, а не с 9% ДДС и на бензиностанцията бил съставен акт на стойност 500 лева.

Според действащата към момента на нарушението разпоредба, не е достатъчно за да се направи преценка, че бензиностанцията извършва ресторантьорски или кетъринг услуги подлежащи на облагане с 9 % данък, и от ЕКО решили да обжалват наказанието.

След разглеждане на казуса в Районен съд-Пловдив, магистратите решиха, че не е доказано извършено от дружеството нарушение и наказателното постановление е издадено при допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.

В своето решение, освен че отмени акта на бензиностанцията, съдът наложи на НАП да заплати на ЕКО 300 лева, представляващи адвокатско възнаграждение.