Съдът потвърди присъдата на непълнолетните убийци от Асеновград - Исмаил Асан и Митко Асенов. Върховният касационен съд даде на Исмаил 7 години и 10 месеца лишаване от свобода по обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Пловдив. 

Припомняме, че още преди няколко месеца Апелативен съд намали присъдите на двете момчета. Окръжен съд наказа Асан с 9 години и 4 месеца лишаване от свобода. Още тогава TrafficNews разбра, че втората инстанция е намалила наказанието е 1 година. Това е наложило и протест от страна на прокуратурата. Така случаят остана в ръцете на Върховния съд.

 

Последният е признат за виновен за това, че на 25 срещу 26 май 2019 г. в Асеновград е убил брутално невинен човек. Макар непълнолетен – на 15 г.,  но като е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, умишлено е отнел живота на 48-годишен мъж.

ВКС решава съдбата на непълнолетните убийци от АсеновградАпелативен съд е намалил наказанието на Исмаил с 1 година

Припомняме, че деянието е извършено с особена жестокост,  по особено мъчителен начин и по хулигански подбуди. Двамата са признати за виновни и за грабеж на вещите на жертвата.

48-годишният мъж, убит от непълнолетните роми, се е задушил със собствената си кръвПо време на заседанието бяха приети още пет експертизи по делото

Съдът е определил едно общо най-тежко наказание на Исмаил Асан. За  двете извършени престъпления той получава присъда в размер на 7 г. и 10 м. лишаване от свобода.

На Митко Асенов са присъдени 2 години лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок. Той е признат за виновен за отнемане на чужди движими вещи и за това, че не е попречил на извършването на тежко престъпление – убийство, като е могъл да го направи. 

Присъдата на Върховния касационен съд е окончателна и е влязла в сила.  

Как се стигна до убийството и как протече процесът?

Първоначално непълнолетните роми ударили в носа мъжа, който се прибирал към дома си след гостуване у брат му. Това станало в късните часове на 26 май. Митко и Исмаил издърпали торбата на мъжа, като успели да задигнат 3 лева и мобилен телефон. От удара обаче мъжът паднал на земята. Носът му бил счупен и започнало да шурти много кръв. Ромите оставили така жертвата си и отишли до близък магазин, от където си купили алкохол. След малко се върнали на мястото на инцидента и когато видели, че мъжът все още е там в безпомощно състояние по-малкият Исмаил започнал да скача върху главата му, докато го убил. Освен това около врата на жертвата има следи от душене.

Таксиджия, паркирал в близост, става свидетел на бруталната сцена и веднага вика полицейски екип, който е бил в близост на съседна улица. Униформените заварили младежите над трупа и веднага ги арестували, като едновременно с това извикали бърза помощ. За съжаление, при идването си медиците само констатирали смъртта на асеновградчанина.  

Непълнолетните Исмаил и Митко, убили брутално мъж в Асеновград, остават зад решеткитеИмам мерак да уча, помоли се Митко