Издирват ключов свидетел срещу контрабандиста Кристиян Бъчваров, пласирал дрога в парк Лаута. За втори пореден път Дамян Митов не се явява в съда, макар да е редовно призован.

Припомняме, че 24-годишният Бъчваров бе арестуван през юли месец в Тракия, по време на сделка с амфетамин. При опит да бъде задържан, момчето оказало съпротива, започнало да блъска и рита униформените, дори ухапал единия. Срещу него има повдигнати пет  обвинения: за разпространение високорискови наркотични вещества – амфетамини и марихуана, на обща стойност 361,2 лева; за съпротива при арест и причиняване на леки телесни повреди спрямо трима служители на Пето районно управление.

Контрабандист на дрога от Пловдив набил трима полицаи в Тракия, застана пред съдаТой е заловен след преследване в парк Лаута

В днешното заседание бяха разпитани две дами, преки свидетели на екшъна от лятото. Едното момиче е било в апартамента на Бъчваров, когато са били открити наркотичните вещества.

Веси Георгиева е била в компанията на издирвания свидетел Митов. Двамата посетили Кристиян в дома му около 9 часа. Били посрещнати от последния, който след минути излязъл.

„Не го познавам, не съм го виждала до онази вечер. Бяхме просто на гости, гледахме филм. Крис излезе и не се върна повече. В апартамента бяха само родителите му. По едно време нахлуха полицаи и започна обиск. Не знаех за какво става въпрос, нито как влязоха униформените, не знаех и за дрогата. Точно бяхме на вратата да си ходим, когато чух че нещо е намерено, в последствие научих, че са наркотици. Не помня колко хора бяха, само че има сотаджии, полицаи – цивилни и униформени, родителите на Кристиян, аз и Дамян. За последния не знам да е употребявал”, заяви Георгиева пред съда.

Казаното от нея обаче се оказа коренно различно от показанията й в досъдебното производство. Това наложи искане от страна на прокуратурата да бъдат прочетени разпитите й пред полицаи, проведени ден след акцията.

Тогава пловдивчанката е заявила, че Дамян употребява от време на време амфетамин. Били в апартамента на Кристиян, за да си купи доза. Дал 20 лева на Кристиян за „една линия”. После Бъчваров сложил плика с дрогата под възглавниците на дивана с инструкциите да не го пипат и излязъл. След няколко часа нахлула полиция и откриха дрогата след обиска.

След прочитане на текста съдът се обърна към Георгиева с въпроса „Защо си дала други показания тогава и сега”.

„В районното казах, че не знам какво става и за какво идва реч. Един полицай ми каза, че лъжа, а една полицайка ме накара да кажа това. Прочетоха ми показанията на Дамян и ми казаха да кажа същото. И затова казах тези неща. От тогава не съм виждала Дамян”, заяви Георгиева.

Веднага след нея бе разпитано още едно момиче. Божидара е била заедно с Кристиян и Павел Деков, минути преди ареста. Девойката призна, че тримата и още две момичета са били в колата на Деков и са пушили марихуана.

„Павел ми писа, че има трева и ме покани да пушим. Взеха ме с колата, в нея беше и Кристиян. Отидохме извън града и изпушихме два масура. После се прибрахме в Пловдив, спряхме до блок 44 и Крис отиде някъде. Аз слязох от колата, тъй като ми се ходеше до тоалетна. Връщайки се видях Павел да бяга и някакви мъже да го гонят. Мислих, че са лихвари и избягах. На следващата сутрин дойде патрулка и ме закара в районното”, заяви Божидара.

Отново бяха констатирани противоречия и бяха прочетени първоначалните показания на момичето. Тогава то е заявило, че тревата е била от Кристиян, за който е чувала, че пласира в спортния център Арена в Тракия. Когато слязъл от колата, Кристиян споделил на Павел, че отива да се снабди с амфетамин – 10 грама и ако не стигне ще се върне за още.

По време на прочитането на разпита, адвокат Йордан Давчев и председателят на съдебният състав влязоха в словесен спор, започнат от защитника относно начина на провеждане на заседанието и въпросите от страна на съдия Евстатиева. Магистратът предупреди многократно адвоката, като заяви, че може да се стигне до глоба.

Това подтикна Давчев да поиска отвод на съдебният състав с мотивите, че е пристрастен към доводите на прокуратурата. Защитникът добави още, че процесът не се води обективно и че съдия Евстатиева вменява отговори на свидетелката.

След съвещание обаче, искането остана без уважение и процесът продължи с разпита на Божидара.

Пред магистратите момичето заяви, че се е срещала с майката на Бъчваров, за да я успокои. Друга версия обаче бе представена от ръководителя на операцията – старши инспектор Сивинов.

„След акцията се запознах с Божидера, беше разпитвана. В края на годината, ноември, тя ме потърси. Била в районното да подава жалба, защото й откраднали телефона. Поискала от колегата, да я доведе при мен. Тогава ми разказа, че майката на Бъчваров я потърсила с молба да си оттегли показанията, за да помогне на сина й. Що се отнася до обиска – при пристигането ни пред блока, повикахме екип на СОТ за поемни лица. Вратата беше отворена, подпряна с камък. На етажа междината врата беше отключена, а тази на апартамента открехната. Позвънихме и настана суматоха, това наложи да отворим и да нахлуем. Легитимирахме се и обясних на всички защо сме там. При обиска открихме тръбички, везна, телефони и батерии. В хола под възглавниците пък намерихме пликът с амфетамина”, заяви Сивинов.

Поради разминаванията в показанията му и тези на Божидара се наложи да се проведе очна ставка между двамата. И полицаят и момичето заявиха пред магистратите, че техните думи са истински и че другия лъже.

Именно начинът на влизане в апартамента, както и разположението на полицай, поемни лица и свидетелите, наложи представянето на доказателствено искане от страна на адвокат Давчев. Той представи частна експертиза, касаеща разположението на имота, големината му, видимостта към стаите и разположението на мебелировката. Искането бе отхвърлено и това провокира защитникът да изиска нова съдебно техническа експертиза относно апартамента. Поискано бе отделно и оглед, при който да се установи как се влиза във входа, в предверието и в апартамента.

И двете искания не бяха уважени от магистратите.

В съдебната зала бе представена и съдебномедицинската експертиза. Според специалиста, изготвил решението, уврежданията на полицай Ангелов не са типични за ухапване. Въпреки това може да се направи извод, че е имало такова.

В крайна сметка делото бе отложено за нова дата. Тогава принудително ще бъде доведен Дамян Митов, на когото ще му бъде връчена и глоба от 100 лева. Причината – неявяване на две последователни заседания.

Делото ще продължи в края на месец февруари.