24-годишен пловдивчанин, ранил трима полицаи при опит да го арестуват, бе изправен днес пред Пловдивския Окръжен съд.  Криминалистите имали информация, че Кристиян Бъчваров  пласира дрога в парк Лаута, като оставял на различни места стоката, която пък си набавял от Скобелева майка. При опит да бъде арестуван, момчето оказало съпротива, започнало да блъска и рита униформените, дори ухапал единия. 

Срещу него има повдигнати пет  обвинения: за разпространение високорискови наркотични вещества – амфетамини и марихуана, на обща стойност 361,2 лева; за съпротива при арест и причиняване на леки телесни повреди спрямо трима служители на Пето районно управление.

Екшънът се разиграл на 12 юли в квартал Тракия. Кристиян Бъчваров е стар познайник на органите на реда. Преди години той е получил условна присъда от софийски градски съд за контрабанда на наркотици през летище София. След полученото наказание, Кристиян се прибрал удома, където помагал на майка си, която имала счетоводна фирма. За офис ползвали апартамента, в който живеят.

Не след дълго в Пето районно е била получена информация, че Бъчваров се е захванал с незаконна дейност, а именно продажба на марихуана и амфетамин. Започнати са били оперативни мероприятия. Последната постъпила информация била, че на 12 юли Бъчваров ще осъществи продажба на дрога.

Сформиран е бил отряд от криминални инспектори към местното районно, с цел задържането на лицето.  Два екипа са се отправили към обичайното място за сделките, а именно горичката до 44 блок. Там те засекли зелен мерцедес и тръгнали след него. В опит да спрат колата, водачът – Павел Деков спрял, изязъл от колата и тръгнал да бяга, срещейки: „Полиция, бягай”. 

На въпроса „Защо викаш?”, Павел отговорил – “За да предупредя Кристиян, че идвате”.

Един от униформените – старши инспектор Делиманов, се отправил към тъмната горичка. Вървейки по пътеката, забелязал силует. Това било Бъчваров. Полицаят се опитал да го задържи, казвайки, но Кристиян побягнал. Делиманов тръгнал след него, както и двама други полицаи, които чули виковете.

„Той се опита да ме удари с мобилният си телефон, който държеше в ръката. Тръгна да бяга към поляната след горичката. По време на гонката, той бръкна в чантата си, извади плик и го хвърли на земята. Колегите след мен успяха да го намерят. В гонката се включиха колегите Борис Ангелов и Иван Шишаджиев. Стигнахме до блок, където успях да го заловя.Кристиян оказа съпротива и паднахме на земята. Той се стовари върху мен. Започна да буйства, раздавайки удари с юмруци и ритници. Колегите опитаха да го усмият, но и спрямо тях прояви агресия. Удряше, риташе и крещеше: „Това не са полицаи, а мафия! Помощ!”. Накрая успяхме да му сложим белезниците”, разказа в съдебна зала един от пострадалите полицаи – инспектор Делиманов.

Той и останалите потърпевши полицаи Ангелов и Шишаджиев застанаха като свидетели пред магистратите. Всички те заявиха, че нараняванията им са получени след удари по време на ареста.

Като свидетели бяха призовани майката и бащата на Кристиян.

„Бяхме вкъщи с мъжа ми, когато на вратата се позвъни. Кристиян го нямаше. В къщи дойдоха гости – Дамян и едно момиче. Те са приятели на сина ми. Поканих ги в хола, като през това време звънях на Крис, но телефона му беше изключен. Младежите казаха, че ще чакат сина ми и аз си отидох в спалнята, където бе съпругът ми, а те останаха сами. Около два и половина през нощта чух шум. Излязох и видях в къщата ми мъже. Притесних се, кои са тези хора, но ми заявиха, че са полицаи и правят обиск. Претърсиха всички стаи, без да кажат за какво става дума.  Аз и съпругът ми бяхме вече на входната врата, като полицай се провикна от хола :”Намерих нещо, връщайте се”. Аз не бях в стаята, но като се върнах видях, как униформеният държи плик , в който имаше три бели парчета. Казаха, че това пликче е било под възглавницата на дивана. От къде се е взело не знам, защото освен полицаите, Дамян и момичето, друг нямаше в хола”, разказа майката на Кристиян.

Същата версия поддържаше и баща му. Той добави, че те със съпругата му изцяло са издържали Кристиян. Джобни, дрехи, телефон. След първоначалната присъда в София, момчето е било при тях. Помагало в домакинството, както и на майка си със счетоводните услуги. Излизал, но не е имал проблеми.

Двамата родителя заявиха, че след обиска и ареста на сина им, не са знаели защо е бил закопчан.  Едва на следващия ден те са се видели с него.

„Сутринта заявихме в районното, че държим да има адвокат по време на беседите с разследващите. Едва в 12 часа допуснаха такъв, както и нас, да видим Кристиян. Синът ми беше с жестоки охлузвания, синини и кръвонасядания от бой. Оказано му е насилие”, допълни майката на Кристиян.

Разпитите пред съда продължиха с клиенти на Бъчваров. По данни, събрани в досъдебното производство, те са купували дрога от 24-годишния пловдивчанин.

Делото ще продължи на следваща дата.