Кипърският бизнесмен Анастасиос Симилидис - Тасо, който от години живее в Пловдив, днес сутринта е бил арестуван в дома си, научи TrafficNews. Собственикът на популярният коктейл - бар  "Бачи" е с  Европейска заповед за задържане, издадена от властите в Кипър. 

Симилидис е задържан за 24 часа, а след като материалите бъдат докладвани в Окръжна прокуратура, магистратите ще трябва да преценят дали да остане зад решетките. Арестантът има възможност да приеме искането на кипърските власти и да бъде екстрадиран. Ако откаже, той ще се изправи пред български съд, който ще прецени дали предоставените доказателства са достатъчни, за да бъде изпратен в Кипър. 

Според документите, които прокуратурата в Кипър е предоставила на българските власти, Симилидис е обвинен за 15 престъпления. Най- тежките са пране на пари, опит за унищожаване на чуждо имущество чрез експлозиви, избягване на плащане на данъци, неизпълнение на митническите правила, два сговора за углавни престъпления, подправка и използване на подправени документи. Също така е обвинен в получаване на крадено имущество, незаконно притежаване на оръже, незаконно използване на радиоустройства, наемане на охрана без разрешително, нарушаване на Закона за личните данни. 

Периодът, в който са извършени гореизброените престъпления обхваща почти 10 години - от 2011 до 2021 година. Те са на територията на Кипър и в други страни от Европейския съюз. Според кипърското законодателство за изброените престъпления бизнесменът може да получи 104 години затвор. 

Симилидис от години живее и развива бизнес в Пловдив. Той притежава един от най- луксозните автопаркове в града. В гаражите му в къщата в Белащица са най-скъпите модели на порше, ферари, бентли, мерцедес макларън. Кипърецът винаги се движи с организирана охрана от няколко рейнджровъра, които са бронирани. Преди няколко години влезе в светската хроника с изключително луксозната си сватба в новотела, за която пристигнаха едни от най- богатите мъже в Кипър.