Прокуратурата в Пловдив иска постоянен арест за счетоводителя, който обслужва разградския театър, както и смолянския. От държавното обвинение под тепетата са повдигнали обвинение на 40-годишният експерт Петко Писков за присвояване на близо 1 милион лева, като престъплението е извършено в съучастие с директорът на театъра в Разград – Левон Манукян.

За това престъпление законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“  от 10 до 20 години.

Както медията ни съобщи, в началото на месец септември 2024 година са били назначени поне 41 лица в театъра на Разград, които не са започнали работа. Те са предоставили данните си на посредници, сред които Атанас Георгиев, за когото медията ни писа преди ден. Документите последния ги е предоставил на счетоводителя.

Пуснаха под парична гаранция диригентът Левон Манукян, съдействал на разследващитеМузикантът бе задържан за присвояване на суми в особено големи размери

В средата на месец септември фирмата на 40-годишният експерт Писков е сключило договор с ТМФЦ Разград за предоставяне на услуги, включително ТРЗ /труд и работна заплата.

 Същото дружество е предоставяло сходни услуги на Родопския драматичен театър в  Смолян.

На установените 41 лица са изготвени трудови договори, като те нямат отношение към дейността на театъра или каквито и да било дейности в областта на изкуството. Касае се за хора, част от които работят в областта на строителството, други - на общественото хранене, трети са безработни и т.н.

В средата на септември Манукян е подадена заявка до Министерството на културата за изплащане на допълнителни възнаграждения, включително на новоназначените 41 служители на театъра. В рамките на 3 дни - от 17.09. до 19.09.2024 г., на всеки от посочените новоназначени служители са преведени по сметки възнаграждения в размер на около 25 000 лева на човек или общо 937 889 лева.

Престъпната схема е включвала след превод на парите по банковите сметки на новоназначените служители на театъра тегленето им да се извършва или от титулярите на сметките или от обвиняемия Атанас Георгиев. За част от новоназначените служители са предали банковите си карти на Георгиев.  Други пък след изтегляне на преведените им по сметка пари са ги предавали лично.

Припомняме, че Атанас Георгиев бе арестуван на 26 септември край Пловдив. Той е имал среща с двама от фективно назначените, които е трябвало да му се отчетат. Те са трябвало да му предадат по 25 бона всеки. Така се е стигнало до ареста.  

На 27 септември са извършени претърсвания в ТМФЦ  Разград, както и в

Родопския драматичен в Смолян, иззети са счетоводни документи и множество компютърни системи. Извършено е претърсване и на адреса в Смолян, посочен като адрес на управление на дружеството на Песков .

След минути Писков ще се изправи пред Окръжен съд.

Директори на театри източили милиони от Министерството на културата с фиктивни договориДиректорът на театъра в Разград е в ареста, задържан е и каскадьор - посредник

В същото време служебният министър на културата Найден Тодоров коментира за медията ни скандала с ареста на директора на Театрално-музикалния и филхармоничен център-Разград Левон Манукян, който бе задържан за присвояване на средства в размер на 1 700 000 лв. 

Найден Тодоров: Червената лампа светна, когато получихме обезпокоителен списък с назначенияИма съмнение за нередности и в други театри, но ще ги оповестим след проверка, каза още министърът на културата